Exstarosta H. Brodu měl zneužít pravomoc, obvinění odmítá

Pardubice - Okresní soud v Pardubicích řeší údajně zmanipulované výběrové řízení na autobusový terminál v Havlíčkově Brodě. V kauze figuruje celkem osm obviněných. Mezi nimi je i bývalý starosta Jaroslav Kruntorád. Ten jakékoli pochybení odmítá a celou věc označuje za zmanipulovaný komplot.

Zneužití pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži, podplácení a přijímání úplatků. To je výčet obvinění, která v kauze výběrového řízení na výstavbu autobusového terminálu padla. Soud posuzuje i průběh tendru na dodavatele interiéru zimního stadionu a provozovatele městského koupaliště. Jaroslav Kruntorád, bývalý starosta Havlíčkova Brodu, však trvá na své nevině. „Na celé věci mě nejvíc mrzí, že tento problém vzniknul na základě sprostého anonymního udání,“ říká obviněný exstarosta.

V roce 2004 začala policie odposlouchávat telefony všech aktérů zmíněných kauz. Tedy bývalého starosty, jeho syna a manažerů velkých stavebních firem. Obvinění potom padla i na některé úředníky města. Jeden z nich, Josef Beneš, zůstává dodnes ve své funkci. „Ctíme presumpci neviny a musím říct, že akce, které v minulosti pod jeho vedením probíhaly, byly naprosto v pořádku,“ uvádí starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová.

Reportáž Radovana Daňka a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Radnici v Havlíčkově Brodě však celá kauza v očích veřejnosti poškodila. Současné vedení ovšem tvrdí, že se město poučilo. „Co se týče veřejných zakázek jakéhokoli rozsahu, tak se snažíme o maximální transparentnost,“ zdůrazňuje místostarosta Havlíčkova Brodu Tomáš Hermann.

Rozsudek nad bývalým starostou Havlíčkova Brodu a dalšími obviněnými vynese okresní soud v Pardubicích nejdříve příští týden.