Škola žaluje kraj

Ústí nad Labem - Žalobu na Ústecký kraj podala Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola ve Varnsdorfu. Kraj jako její zřizovatel ji chce totiž sloučit se dvěma dalšími. Její vedení se ale bojí, že kromě zhoršení kvality výuky přijde i o akreditaci ministerstva školství pro některé obory.

Ústecký kraj omezuje právo na vzdělání a porušuje tak Ústavu a Listinu základních práv a svobod, tvrdí vedení Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Varnsdorf. Škola se má už za pár měsíců spojit se Střední školou služeb a cestovního ruchu a Střední průmyslovou školou technickou. „Nepočítají s dalšími pracovišti naší školy. Peníze jsou na rozvoj těch dvou škol, ale ne na tu naši,“ uvádí zástupkyně ředitele Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Varnsdorf Zdeňka Vajsová.

Studenti poukazují i na to, že by se sloučením pomíchaly obory, které nejdou dohromady, například informační technologie s dvouletými učebními obory. „Všichni studenti z toho sloučení mají strach,“ říká jeden z nich.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Škola téměř praská ve švech, říká její ředitel, dnes sem dochází téměř devět set žáků. To ale vedení Ústeckého kraje nestačí, za vším je podle něj pokles počtu žáků v příštích letech. Sloučení škol vzdělávání podle krajského radního pro školství jen pomůže. „Zlepší se finanční hodnocení kantorů, zlepší se vybavení školy,“ slibuje krajský radní pro školství Petr Jakubec.

Kantoři, studenti i jejich rodiče těmto slovům ale nevěří a navíc se bojí, že zařízení přijde o akreditaci. „Pokud by došlo k vymazání naší školy, tak by se tyto obory nemusely zapsat do té nově vzniklé nebo sloučené školy. Tím by bylo ohroženo pokračování studia ve všech oborech, které na naší Vyšší odborné škole máme,“ upozorňuje ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Varnsdorf Jan Hodničák.

Proto vedení školy i někteří její studenti podali žalobu na Ústecký kraj. Ministerstvo školství je ale uklidňuje. „Po konzultaci s odborníky došlo ministerstvo k závěru, že dojde pouze ke změně právnické osoby a nikoliv náplně výuky,“ uvádí mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Tomáš Bouška. Podle plánu by totiž měly sloučené školy začít fungovat 1. září letošního roku.