Spor o skatepark v Říčanech nabírá obrátky, pomůže stěna?

Říčany - V Říčanech u Prahy se vyhrocuje spor kolem místního skateparku. Město ho uzavřelo kvůli vysoké hlučnosti, na kterou si stěžovali lidé z okolí. Ti se nyní obávají výhrůžek některých skateboardistů a tvrdí, že se jim mstí třeba ničením fasád. Loni město skatepark uzavřelo - měření totiž prokázalo překročení limitu hluku. Podle radnice byla ale po u-rampě velká poptávka, a tak ji chce udržet. Teď začala budovat protihlukovou stěnu.

„Podle Akustiky Praha máme zjištěno, že by stěna měla snížit o několik decibelů hluk,“ říká místostarosta Říčan Ladislav Musil (SNK ED). Lidé z okolí ale namítají, že vzhledem k výšce 4 metrů se hluk bude šířit nad ní. Řešením by podle sousedů skateparku bylo přesunout rampu jinam. S tím ale zase nesouhlasí město. „Nikdo nemá nic proti skatařům nebo ježdění na skatu, jen je to tu na nevhodném místě,“ říká obyvatel Říčan Otto Hofmann.

„Hledali jsme vhodné lokality, ale vždycky to naráželo na některý z aspektů - buď špatná dostupnost, nevhodný územní plán nebo finanční náročnost,“ řekl pro ČT místostarosta Musil. Stěna by měla být hotová do konce dubna, pak chce město na rampě spustit zkušební provoz a zároveň s ním i další hygienické měření hluku.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)