Hlavní město ožilo Mezinárodním dnem Romů

Praha – Romové si dnes v Praze připomněli 39 let od vzniku Mezinárodní romské unie. Městská část Prahy 14 proto připravila program, kde se představily základní školy i občanská sdružení zabývající se romskou tématikou. Oslavy završí festival Romské srdce, který proběhne dnes večer v pražském klubu SaSazu. Návštěvníci se mohou těšit například na Trio Bengas nebo na houslového virtuosa Marka Baloga.

Pořadatelé se dnes snažili především ukázat život a kulturu Romů. „Aby je lidé viděli i v jiném světle, než je společnost vnímá,“ řekla ČT terénní pracovnice Prahy 14 Mária Fořtová. Děti ze základních škol tak předvedly tradiční romské tance i kroje. Lidé si mohli prohlédnout i výstavu Hádej, kdo jsem, pomocí které se Občanské sdružení Romea snaží ukázat na předsudky, které lidé vůči menšinám mají.

8. dubna 1971 vznikla v Londýně Mezinárodní romská unie, která dala Romům vlastí vlajku i hymnu. Svůj den slaví Romové od roku 1990, kdy byl ustanoven na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě. V České republice probíhají jeho oslavy od roku 2001.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)