V referendu se rozhodlo, že bude Libhošť samostatnou obcí

Libhošť (Novojičínsko) – Novojičínská místní část Libhošť bude od ledna samostatnou obcí. Rozhodli o tom její obyvatelé v nedělním referendu. Pro odtržení od Nového Jičína se vyslovilo necelých šedesát procent oprávněných voličů. Přípravný výbor referenda věří, že po osamostatnění bude mít Libhošť nejen více peněz, ale navíc si o jejich využití budou moci rozhodovat sami představitelé obce, nikoliv novojičínští zastupitelé. Iniciátoři čekají, že se pozvedne i samotný kulturní a společenský život v obci.

Pro odtržení obce musela hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, kterých v Libhošti se zhruba 1650 obyvateli žije 1289. Nakonec bylo odevzdáno celkem více než osm set platných hlasů, přičemž 766 lidí se vyslovilo pro odtržení obce od Nového Jičína a 114 obyvatel hlasovalo proti, tři lidé se zdrželi.

„Určitě jsme si přiťukli, pogratulovali jsme si, někteří tady vydrželi i do čtyř do rána, ale určitě nás čeká spousta práce, nevím, jestli je co oslavovat dlouho,“ řekl předseda přípravného výkonu Martin Skalík. „Je to demokracie, je to rozhodnutí lidí, určitě mají startovací pozici dobrou, my jsme se snažili investovat do budov, které budou v majetku Libhoště,“ dodal místostarosta Nového Jičína Vladimír Bárta.

Starosta Nového Jičína tvrdí, že je Libhošť v dobrém stavu

Podle starosty Nového Jičína Ivana Týleho předává Nový Jičín Libhošť ve velmi dobrém stavu, protože jak centrum obce, tak i sportoviště a školy jsou po opravách. „Do pěti let jsme plánovali dokončit kanalizaci, což požaduje legislativa, a nutný je i chodník podél hlavní cesty, což vše přijde na nejméně sedmdesát milionů korun. Ale to už bude starostí zastupitelů Libhoště,“ řekl Týle. Dodal, že pro ekonomickou situaci Nového Jičína nebude mít odtržení místní části velký vliv, protože daně za Libhošť tvoří zhruba tři až čtyři procenta z ročního rozpočtu.