Handicapované děti mohou ve škole sportovat také

Olomouc - Děti se zdravotním postižením, které navštěvují běžnou školu, už nemusí sedět v hodinách tělocviku mimo, ale mohou se zapojit do hry zdravých spolužáků. A to díky odborníkům z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Ti začali školit učitele a studenty, jak handicapované školáky zapojit do sportovních aktivit. Většina žáků se smyslovými a tělesnými postiženími navštěvovala do roku 1991 speciální školy. V současnosti jsou tyto děti stále více začleňovány do běžných škol.

Zatímco v běžných předmětech, jako je matematika a čeština, se postižené děti zapojí bez problémů, tělocvik pro ně většinou zůstává tabu. Učitelé totiž nevědí, že ve hře stačí změnit podmínky, pomůcky nebo pravidla. „Některé aktivity mohou dělat společně, například žák, který nevidí, může běhat s vodičem,“ myslí si Martin Kudláček z katedry aplikovaných pohybových aktivit Fakulty tělesné kultury na UP v Olomouci.

„V první řadě je nutné pochopit to postižení a člověka, který s tím musí žít, to znamená částečně se vžít do jeho problému,“ říká učitel tělesné výchovy na Univerzitě J. E. Purkyně Ladislav Bláha. Děti na vozíku si tak mohou zahrát basketbal, ragby nebo stolní tenis. Možností je spousta a podle Romana Herinka je důležité, aby se handicapovaní školáci do hry zapojili. Mluví z vlastní zkušenosti – je totiž od dětství na vozíku. „Ten zásadní rozdíl byl ve vnímání sebe sama, nemůžeš hýbat nohama, nemůžeš se o ně opřít, ale zůstává spousta svalů, které využít můžeš, navíc když najdeš vhodný sport, tak toho využívej, takže to byla ta správná motivace,“ říká.

Odborníci z univerzity vytvořili Centra podpory integrace ve čtyřech moravských krajích. Nabízejí v nich poradenství, výukové materiály, pomůcky a školení. „To je velmi častý jev, že integrované děti v běžných školách jsou velmi často osvobozovány z hodin tělocviku, ale právě projekt fakulty se snaží o opak, aby nebyly vyřazovány zbytečně,“ řekl speciální pedagog ze základní školy v Litovli Mirko Spurnik.

  • Zapojení handicapovaných dětí do sportovních aktivit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1569/156859.jpg
  • Zapojení handicapovaných dětí do sportovních aktivit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1569/156860.jpg