Soudy nechtějí řešit kauzu KTP Quantum

Hradec Králové - Předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Miloslav Ježek nechce soudit víc než miliardový podvod manažerů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum. Požádal vrchní soud, aby přidělil případ Městskému soudu v Praze. Namítá, že trestná činnost se odehrála většinou na území hlavního města a i jeden z obžalovaných má trvalé bydliště v Praze.

Ping-pong v kauze KTP Quantum pokračuje. Dvakrát soudy vrátily obžalobu státnímu zastupitelství k došetření. Třetí žalobou se hradečtí soudci nechtějí zabývat vůbec. Prý to přísluší kolegům v Praze. „Jeden z obžalovaných má trvalé bydliště v Praze, obhájci obžalovaných a znalecká společnost mají rovněž sídlo v Praze,“ argumentuje místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Veselský.

První žalobu přitom před šesti lety dostal Městský soud v Praze, ale poslal ji do Hradce. Kdo nakonec obžalobu manažerů Karla Takáče a Oldřicha Bakuse pro podvod projedná, o tom rozhodne vrchní soud. „Vrchní státní zastupitelství takovému postupu spíše nerozumí,“ přiznává jeho mluvčí Irena Válová. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obžaloba se týká pouze části trestné činnosti. Spis, který má čtyřicet tisíc stran, hovoří o škodě ve výši jedna miliarda tři sta padesát milionů korun a deseti tisících klientů. Celkem měl obchodník s cennými papíry KTP Quantum z Náchoda připravit o tři a půl miliardy korun dvacet šest tisíc lidí. Uvěřili nabídce až čtrnáctiprocentního zhodnocení vkladů. „Není výjimkou vklad ve výši třicet milionů korun,“ uvádí zástupce klientů KTP Quantum Jan Kalvoda. „Já tam mám tři miliony šest set tisíc korun,“ dodává klient firmy Bohumír Rula.  

Firma KTP Quantum zkrachovala v březnu 2002. Byl to největší pád na českém kapitálovém trhu. „Hrozí nebezpečí, že předmětná trestní kauza bude vleklou kauzou obdobně jako kauza investičního fondu Trend,“ varuje Miroslav Veselský. 

Hradečtí soudci před časem odmítli soudit z podobných důvodů bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Vrchní soud jim to ale přikázal.