Projekt Rubikon cílí na hazard mladistvých

Plzeň – Každý Čech ročně průměrně prosází přes dvanáct tisíc korun. Řadíme se tak na první místo ve střední Evropě. A problematika hazardu se v poslední době stále více týká i mladistvých. V prevenci však má Česko stále velké mezery. V Plzeňském kraji běží již druhým rokem projekt Rubikon. Akce má díky netradiční formě ohromnou odezvu. Soutěž iniciovala Asociace provozovatelů kurzových sázek a probíhá pod záštitou ministerstva školství.

Pořadatelé Rubikonu sázejí na atraktivní prostředí, několikahodinovou show se soutěžními úkoly, videoklipy, kulturním vystoupením i bouřlivou diváckou atmosférou. „Předvádíme jim příběhy ze života a oni je musí nějakým způsobem dokončit,“ naznačuje moderátor soutěže Martin Jakůbek.  

Projekt je šitý na míru dvanácti až šestnáctiletým žákům. V interaktivní soutěži si riziko sázení vyzkouší na vlastní kůži. Například si můžou vzít jistou výhru, nebo vsadit a přijít o všechno. „Toto je klíčový moment soutěže. Oni si na základě osobního prožitku řeknou, že už nechtějí sázet,“ říká autor soutěže Jaroslav Jindra. „Hodně lidí sází a potom hodně ztratí,“ dodává jeden ze soutěžících. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Rubikon není jen samotná soutěž. Projekt počítá i se spoluprácí učitelů a rodiny. „Učitelky nás připravovaly na tu těžkou volbu. Na internetu jsme si všechno vyzkoušeli,“ uvádí jeden ze soutěžících. „Metodiky, které byly zpracovány, se využívají ve vyučování, tj. především v rodinných výchovách a v občanských výchovách,“ uzavírá krajská koordinátora projektu Eva Tischlerová.    

Rubikon vyvrcholí v červnu velkým finále v Senátu ČR, kde budou žáci prezentovat své názory na dodržování zákonů v České republice.