České textilky se potápějí

Liberec - Textilní společnost Hybler propustí většinu zaměstnanců. V Semilech a v Jablonci nad Jizerou rozdá sto dvacet výpovědí. Prohrává v souboji s levnou asijskou konkurencí. A podle vedení ubrala textilce zakázky taky krize, kdy citelně poklesl zájem o její výrobky. Cestu z krize vidí ve výrobě luxusního zboží z kvalitního materiálu, což asijští výrobci stále ještě nezvládají.

Jen do června povlaje vlajka Hybleru v Jablonci nad Jizerou. S textilní výrobou tady podnik končí a propustí všechny zaměstnance. V Semilech si nechá hlavně obchodní oddělení. „Pro hodně lidí to tady bude rána. Já mám malý obchod, tak to také pocítím,“ přiznává místní obchodnice. „V podniku jsou zaměstnány celé rodiny, manžel i manželka. Takových je tady hodně,“ dodává jedna z místních obyvatelek. 

Společnost propouštění komentovat nechce. Už dříve ale připustila, že kromě levné asijské konkurence a hospodářské krize může závod v Jablonci ohrozit pokuta jeden a půl milionu korun. Inspekce životního prostředí ji Hybleru udělila za znečišťování ovzduší. „Celou věc teď řeší náš právní zástupce. Ta pokuta je likvidační,“ reagoval v březnu 2010 na udělení pokuty technicko-personální ředitel firmy Jiří Bažant. „Naše společnost bude využívat k úpravě svých výrobků závod sesterské společnosti Sebat,“ uvádí generální ředitel firmy Vít Prášil. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Sehnat novou práci bude pro lidi z Hybleru těžké. Na jedno volné místo připadá v okrese Semily šestatřicet uchazečů. Úřad práce může nabídnout jen rekvalifikace nebo dojíždění. „Přímo v Jablonečku, kde bude propuštěno 79 zaměstnanců, není žádná jiná možnost, jak se uplatnit v textilním průmyslu,“ upozorňuje vedoucí oddělení poradenství Úřadu práce v Semilech Michaela Dlasková. „Tady mnoho pracovních míst není. Firma je významný zaměstnavatel,“ říká starosta Jablonce nad Jizerou Václav Nosek.  

Jablonecká radnice taky řeší, co bude s továrním areálem, až v něm výroba skončí. Toto propouštění by však mělo být v textilkách jedním z posledních. V regionu totiž už není mnoho lidí, kteří by mohli být v tomto odvětví propuštěni. Jen za poslední tři roky pojizerské textilky propustily desítky lidí. Například Hybler v devadesátých letech zaměstnával na tisíc lidí. Teď zůstalo pouze třicet lidí, a to v obchodním oddělení. To je skutečně velký rozdíl.   

Tyto kroky zároveň znamenají soumrak tradičního textilního průmyslu. Šanci přežít mají pouze podniky, které vyrábějí speciální nebo luxusní zboží, jež se z Asie pořád ještě nedá dovézt. „Je to jako s levnou elektronikou. Tady také nikdo nedělá levnou elektroniku, všechno se dováží. I ta trička se budou dovážet odněkud z dálky. Musíme sázet na speciální materiály, které se v Česku umí vyvíjet. Vyrábějí se v malém množství a jsou drahé na to, aby se tady mohly prodávat,“ říká rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs. Ne všechny české firmy se tomu zatím dokázaly přizpůsobit, a to nejenom v Pojizeří. To se týká i největšího textilního výrobce v Česku OP Prostějov, který je nyní v insolvenčním řízení.