V Litoměřicích vzniklo školní rádio

Litoměřice – V Litoměřicích vyrůstají noví moderátoři, redaktoři, zvukaři i rozhlasoví režiséři. Jedna z tamních základních škol totiž zahájila vysílání svého vlastního školního internetového rádia. V rámci mediální výuky se v něm žáci učí mluvit o všech tématech, která se nabízejí: o dění ve škole i ve městě, ale i další informace a zajímavosti. Tým rádia tvoří především žáci školy především druhého stupně, na vysílání však spolupracují i někteří členové učitelského sboru.

Místo odpoledního pobíhání po venku tráví někteří žáci Základní školy Boženy Němcové Litoměřice svůj volný čas ve škole, jeden ze školních kabinetů se totiž proměnil ve studio Rádia MegaBo. „Vše je podle našich žáků v současné době mega, proto je naše rádio MegaBo,“ uvedl ředitel školy Václav Hanč a vedoucí rozhlasového kroužku Petr Svoboda doplnil: „Zjistili jsme, že jsme v podstatě originální. Žádná podobná rádia se totiž v našem regionu, možná i v Čechách, vůbec nevyskytují.“ Ředitel Hanč dodal: „Součástí našeho vzdělávacího programu je i mediální výchova a tak k tomu byl jen krůček.“

Studio je sice skromné, důležitější jsou však zkušenosti, říkají malí rozhlasáci. „Každý redaktor má svojí rubriku, kterou nahrává. Třeba já mám knihy,“ vysvětluje Kateřina Stojanová z 5. ročníku a Michal Štefan ze 6. třídy se přidal: „Ode mne se posluchači dozvědí zprávy z Litoměřic a někdy i z naší školy.“ Petr Kubalka z 8. ročníku je režisérem a zvukovým mistrem: „Já to s dětmi nahrávám, potom stříhám smyčky a s panem učitelem to dodáváme na internetové stránky.“ Rádiu zatím chybí logo, i to si ale stvoří samotní žáci. „Nabízí se samo, abychom v rámci výtvarné výchovy vyhlásili soutěž o nejlepší logo pro toto rádio,“ prohlásila spolupracovnice školního rádia učitelka výtvarné výchovy Michaela Postránecká. Zatím pětičlenný rozhlasový kroužek nabírá další zájemce.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Ze všeho nejvíc teď školní internetové rádio shání sportovního redaktora.

Rozhlas
Zdroj: ČT24