V Přešťovicích vraky vyhrávají

Přešťovice (Strakonicko) – Ve velmi těžké situaci se ocitla obec Přešťovice na Strakonicku. Vzniklo tam obří nelegální autovrakoviště, se kterým si úřady vůbec nevědí rady. Patří soukromé osobě, leží na soukromém pozemku a jejich majitel tvrdí, že s nimi nepodniká. Zbytky aut se postupem času dostaly i na pozemky dalších vlastníků a místní tvrdí, že nejen znečišťují vodu, ale hrozí kvůli nim i požáry.

Nejde o vrakoviště ani skládku. Je to soukromá sbírka na pozemku sedmdesátileté paní, matky muže, který podle místních autovrakoviště provozuje. A úřady jsou v tomto případě naprosto bezmocné. „Jsme zoufalí. Nevíme jak dál,“ uvedl starosta obce Josef Hroch (nez.). Vraky leží i na cizích pozemcích, značky umístěné na obecní cestě působí absurdním dojmem. „Obecní cesta jako cesta nevypadá,“ dodal starosta Hroch. Obecní úřad se několikrát obrátil na živnostenský a finanční úřad, odbor životního prostředí, českou inspekci životního prostředí, soud a policii. „Policie v současné době prověřuje, zda došlo k trestnému činu,“ prohlásila mluvčí Policie ČR Strakonice Jaromíra Nováková.

I v průběhu natáčení České televize přijížděli k vrakovišti zájemci o náhradní díly. Majitel vraků ale trvá na tom, že o nedovolené podnikání nejde: „To jsou kamarádi.“ Místní se podle představitelů obce nejvíc bojí o vodu ve studních a také požárů. Na Nový rok tady dokonce hořelo. „Přijely hasičské jednotky ze Strakonic i naše místní. Ty se k požáru vůbec nedostaly,“ poukázal místostarosta Miroslav Pelouch (nez.). Strakonický soud rozhodl o vyklizení obecní cesty, inspekce udělila muži pokutu, kterou nezaplatil. Fyzicky na soukromém pozemku soukromé osoby podle úředníků zasahovat nelze. „Nemáme možnost stanovit nápravná opatření, například vyklizení autovraků z dané lokality,“ potvrdil Martin Kocábek z České inspekce životního prostředí.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Soudní příkaz by měl obci umožnit alespoň vyklizení cesty. Zastupitelé chtějí v tomto případě zaangažovat místní dobrovolné hasiče.

Ve velmi těžké situaci se ocitla obec Přešťovice na Strakonicku. Vzniklo tam obří nelegální autovrakoviště, se kterým si úřady vůbec nevědí rady.
Zdroj: ČT24