Prostějov je znovu „byznys městem“ olomouckého kraje

Olomouc - Prostějov obhájil loňské první místo v anketě Město pro byznys Olomouckého kraje, kterou vyhlašuje týdeník Ekonom. V soutěži porovnávají odborníci i veřejnost jednotlivá města z hlediska padesáti kritérií. Cílem je zjistit, jak jednotlivé regiony podnikatele podporují. Krajské město Olomouc skončilo ve středu žebříčku - na 8. místě. Jsou tu totiž vůbec nejhorší cenové podmínky, ovšem podnikatelé tu mají nejlepší prostředí pro svůj byznys.

Prostějov si udržel první místo na žebříčku podnikatelsky atraktivních lokalit hlavně kvůli vstřícnosti úředníků, dobrému hospodaření města a v telefonickém průzkumu ho zhodnotili pozitivně i samotní podnikatelé. „Prostějov je město starousedlíků a dědí se to tu z otce na syna,“ říká starosta Prostějova Jan Tesař.

Po krizi v největším zdejším podniku – OP Prostějov se ale místní bojí rostoucí nezaměstnanosti, která je ovšem zatím druhá nejnižší v kraji. Na druhé příčce skončilo město Lipník nad Bečvou a zároveň se také stalo skokanem roku. Poskočilo z dvanácté pozice, a to kvůli ekonomickému růstu, který je tu o třetinu vyšší než v ostatních městech, ale i největšímu přírůstku obyvatel.

„Jsme malé město rodinného typu a je to dáno vlídností zastupitelstva, které vychází obyvatelům vstříc,“ myslí si starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl. Na pomyslném chvostu ankety skončila města Jeseník a Uničov. Jeseník se navíc propadl z loňského třetího místa. Podle starosty Petra Procházky se ve městě výrazně projevila krize a následkem toho se zde zvýšila nezaměstnanost.

  • Vítěz ankety - Prostějov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157304.jpg
  • Lipník nad Bečvou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157305.jpg