Plzeň vzpomíná na Akci K

Plzeň – V katedrále svatého Bartoloměje v Plzni je ode dneška k vidění výstava „Zpráva o Akci K“. Mapuje události noci ze 13. na 14. dubna 1950, kdy komunisté prostřednictvím akce StB, označené písmenem K (kláštery), násilně zabrali všechny mužské kláštery v Československu a řeholníky pozatýkali a internovali. Potom přišly na řadu kláštery ženské. Součástí výstavy jsou dobové fotografie a dokumenty a také soubor obrazů inspirovaných touto historickou událostí.

Ani řeholníci z Františkánského kláštera v Plzni neunikli před šedesáti lety cílené likvidaci režimu. V noci na 14. dubna je obklíčila policie a jednotky Lidové milice. „Byl proveden zábor všech mužských klášterů a kněží byli internováni,“ uvedla autorka výstavy Šárka Horáková-Maixnerová. Oficiálně se Akce K jmenovala „Návrh na konečnou reorganizaci řádů“, šlo však o jejich cílenou likvidaci. Pro komunisty znamenali kněží a řeholníci příliš velkou hrozbu. „Byla to snaha o přizpůsobení církve pro svoje potřeby,“ prohlásil ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret a biskup plzeňské diecéze František Radkovský doplnil: „Kláštery byly největší morální silou. Kněží a řeholníci byli většinou velice vzdělaní a měli kontakty se zahraničím.“

Na výstavě jsou k vidění dobové dokumenty o průběhu akce, atmosféru osudové noci dokresluje unikátní soubor obrazů Michaila Ščigola. „Pro účely výstavy namaloval o Akci K křížovou cestu,“ dodala Šárka Horáková-Maixnerová. Zabrání klášterů znamenalo pro Česko obrovské kulturní a duchovní ztráty. Také však materiální, církevní památky několik desetiletí chátraly.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Františkáni se do Plzně vrátili na přání biskupa Františka Radkovského v roce 1996. Se škodami, které komunistický režim napáchal, se ale bude klášter vyrovnávat ještě hodně dlouho. Církev už do jeho oprav investovala zhruba 150 milionů korun.

V katedrále svatého Bartoloměje v Plzni je ode dneška k vidění výstava \"Zpráva o Akci K\".
Zdroj: ČT24