Buchlov zažehnal noční můru hasičů, po staletích má vlastní vodu

Buchlov – Hrad Buchlov přestane po několika staletích konečně trápit nedostatek vody. Noční můru památkářů i hasičů se podařilo zažehnat díky patnáctimilionové investici Národního památkového ústavu, která přispěla na vybudování trvalého zdroje vody. Na hradě se dosud museli spoléhat jen na to, co pochytali při deštích nebo pracně přivezli. Pro tisíce čtverečních metrů šindelů i historické poklady by požár znamenal katastrofu.

Potíže s dodávkou vody potvrdilo před čtyřmi lety velké cvičení hasičů. „Hůře dostupné místo, delší dojezdový čas cisteren hasičů, v zimě velké komplikace s příjezdem a samozřejmě obrovské problémy vůbec s dodávkou vody v případě požáru,“ popsal situaci na hradě mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Vodu z hradní studny odvedla uražená víla

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Nyní má hrad už vlastní zdroje vody, které může použít i v případě požáru. Voda proudí z vrtů, které místy dosahují hloubky až devadesát metrů. Vše se pak akumuluje ve stavbě, která zvenku připomíná spíše hrobku. Na hradě je sice studna z poloviny třináctého století, podle kastelána Rostislava Joška je ale zasypaná a vyschlá. Podle legendy hradní pán urazil vílu a ta odvedla prameny pryč.

Práce na novém zásobování vodou trvaly tři roky. Nyní se dolaďují poslední detaily. Skončit by se mělo do týdne, tedy přesně pět let po požáru na Pernštejně. Hasiči už také plánují nové cvičení, které celý systém prověří.

Buchlov
Zdroj: ČT24