Nařezaný les se musí vykácet

Domažlice - Nemilé překvapení čekalo po zimě na vlastníky lesa nedaleko Chodova na Domažlicku. Asi dvě stě vzrostlých smrků tam někdo nařezal a znehodnotil tak půl druhého hektaru porostu. Za poslední tři roky se na Domažlicku jedná už o třetí podobný případ. Majitelům teď nezbývá nic jiného, než poškozený les vytěžit.

Hektar a půl lesa dnes už s více než stoletými smrky je rodinným majetkem Marie Klečákové a Josefa Jírovce. Místo toho, aby s ním ale nakládali podle svého, rozhodl o jeho osudu někdo jiný. „Pachatelé nařezali značnou část lesa,“ konstatuje po první obhlídce spolumajitelka poškozeného lesa Marie Klečáková.

Nařezané stromy se letos objevily ale také v sousedním lese, ve kterém se těží. Podle vedoucího odboru životního prostředí v Domažlicích se jedná už o třetí podobný případ za poslední tři roky. „Toto je pokus o znehodnocení lesa a zároveň je to možnost, jak se dostat ke dřevu. Normálně by totiž povolení k těžbě nedostali,“ říká vedoucí odboru životního prostředí v Domažlicích Jiří Beran.    

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Stromy teď mohou spadnout při sebemenším větru. Navíc jsou ohrožené i okolní porosty. „Je zde překročena šířka těžby, takže pravděpodobně bude poškozován další les,“ upozorňuje Jiří Beran.

Pokud se viník najde a bude usvědčen, hrozí mu několikaleté vězení. „Pachatel je podezřelý hned ze dvou přečinů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a poškození cizí věci. Za to může dostat až tři roky nepodmíněně,“ říká mluvčí Policie ČR v Domažlicích Vladislava Čejková. 

Majitelům teď nezbývá nic jiného, než celý les vytěžit. Do dvou let ho pak budou muset osázet znovu.