Soud zrušil stotisícovou pokutu hotelu Thermal od ÚOHS

Brno - Stotisícovou pokutu, kterou dostal provozovatel karlovarského hotelu Thermal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za údajně chybný tendr, dnes zrušil Krajský soud v Brně. Podle antimonopolního úřadu státní firma Thermal-F nevypsala u zakázek na provoz bezpečnostní a parkovací služby a dalších služeb za více než 15 milionů korun řádné výběrové řízení. Podle soudu se ale na tuto firmu zákon o veřejných zakázkách nevztahuje, a nemůže být proto za způsob, jakým firmy vybírala, trestána. Spor se týkal zakázky z let 2005 a 2006. Pokutu ÚOHS udělil v roce 2007.

Státní firma Thermal-F, provozující karlovarský hotel, mohla dle ÚOHS dostat pokutu skoro 800 tisíc korun - tedy pět procent z ceny zakázek. Antimonopolní úřad ale zvolil jen stotisícovou sankci, která podle něj měla sloužit jako ponaučení. Firma ale nesouhlasila ani s nižší pokutou - podle ní ji totiž nový zákon už nepovažuje za veřejného zadavatele, a tendr proto nemusela vypisovat. Nejvyšší správní soud tehdy vyhověl kasační stížnosti a případ vrátil k novému soudnímu projednání.

Hotel Thermal, využívaný například při karlovarském filmovém festivalu, se stát pokoušel přes 15 let prodat. Soutěž vyhlásil Fond národního majetku v roce 1993 s vyvolávací cenou 270 milionů korun. Výherce, firma Jasmín, nabídla půl miliardy korun, nikdy ale nezaplatila. V současnosti hotel spadá pod ministerstvo financí, které s jeho privatizací v nejbližsí době nepočítá.

Soud s Thermalem (zdroj: ČT24)