Kauza tajemník a stěrače se mění ve frašku

České Budějovice - Ve frašku se podle opozičních českobudějovických politiků mění případ tajemníka magistrátu, který podle jednoho z místních podnikatelů ničil zaparkovaná auta. Úřady a policie si kauzu mezi sebou už mnohokrát vyměnily a pořád není jasné, kdo ji bude řešit. Světlo do ní nevnesly ani záběry kamerového systému, které unikly ze spisu.

Na jihu Čech zavládl úřednický ping-pong. Do takové podoby se totiž v posledních dnech vyvinul případ lámání stěračů. Kauzu, ve které jeden z podnikatelů obvinil tajemníka českobudějovického magistrátu z vandalství, si mezi sebou už sedmkrát přehodily úřady, státní zastupitelství a policie. A pozice vysokého státního úředníka zůstává neotřesitelná. „Musím počkat na rozhodnutí příslušného správního orgánu a teprve poté mohu konat,“ hájí se českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Případ teoreticky skončit nemusí. Spis v přestupkovém řízení naposledy doputoval do obce Dobrá Voda na Českobudějovicku. Ani tady se ale dlouho neohřál. „Dnes jsem obdržel výpis od předsedy přestupkové komise obce. Prý se cítí v této věci podjatý, a proto nemůže tuto kauzu řešit,“ říká starosta Dobré Vody Jiří Šabatka.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Riziko, že přestupkové řízení, které může trvat maximálně rok, skončí bez výsledku, si uvědomuje i poškozený podnikatel. Chce dokázat, že šlo o trestný čin, na který se tato lhůta nevztahuje. „Rozhodnutí státního zástupce považujeme za nezákonné, protože mému klientovi vznikla škoda, která přesáhla pět tisíc korun,“ uvádí právník poškozeného Ladislava Vrábela Tomáš Bouzek.

Do kauzy měly vnést světlo nahrávky z městského kamerového systému. Záběry by ale u soudu jako důkaz, velmi pravděpodobně neuspěly. „Ta postava se tam objevuje několikrát, je stejně veliká, má stejné oblečení. Navíc jsem ho z pěti metrů osobně viděl, jak přišel k mému autu a utrhl ty stěrače,“ popisuje situaci poškozený Ladislav Vrábel. „Šel jsem okolo auta, jenom jsem se otočil, to bylo všechno,“ popsal situaci 11. března tajemník Magistrátu města České Budějovice Zdeněk Řeřábek.

Záběry dokazují pouze to, že se tajemník o hodinu později zajímal o to, jak policie případ řeší. Neprůkazná nahrávka společně s dalšími materiály, jako jsou svědecké výpovědi, nebo výpisy hovorů, teď velmi pravděpodobně zamíří do další obce, kterou kraj osloví.