Bezbariérové toalety za evropské peníze

Plzeň – V centru Plzně chybí bezbariérové toalety. Stěžují si na to zejména zahraniční turisti. WC přístupné handicapovaným je na centrálním náměstí pouze v jedné z restaurací, pokud je otevřená. Západočeská metropole ale není sama, kde takový problém řeší. Radnice říkají, že nemají na budování bezbariérových zařízení finance. Pomoci by tak mohly evropské dotace.

Kde najdeme nejbližší bezbariérové toalety? Na odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku čekala Česká televize v plzeňském informačním centru několik minut. Nejlepší prý bude zajít někam do hotelu. „V Plzni veřejná bezbariérová WC nejsou,“ konstatuje po delším hledání Dalibor Linda z Informačního centra města Plzeň. „Veřejné WC pro vozíčkáře je v Pallově ulici dvě stě metrů od náměstí Republiky,“ odpovídá na stejný dotaz starosta městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. 

Česká televize jede tedy do Pallovy ulice s vozíčkářkou Evou Fikrlovou. Ta je na vozíku už dvacet osm let. O problematickém pohybu po městě tak ví své. S asistencí České televize jí trvala cesta osm minut. Nedávno zrekonstruované veřejné záchodky nikdo neobsluhuje, hledá se nový provozovatel. Handicapovaní by se sem měli díky eurozámku bez problémů dostat. Jenže. „Když nemáme euroklíč, tak se tam nedostaneme,“ upozorňuje předsedkyně sdružení Vozíčkáři Plzeňska Eva Fikrlová. „Handipacovaní nějaké euroklíče mají, ale některé zámky jsou inovované a ty klíče tam nejdou,“ říká asistent vozíčkáře Štěpán Jílek. „Obvod tuto situaci s vozíčkáři řeší a nabídnul jim možnost poskytnutí dotace na euroklíče,“ hájí se starosta Strobach.      

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Bezbariérové toalety fungovaly na náměstí Republiky ještě před dvěma roky. Po rekonstrukci objektu je však radnice zrušila. „Toalety nesplňovaly žádnou současnou hygienickou normu,“ vysvětluje tento krok šéf odboru památkové péče města Petr Marovič.  

Podobný problém řeší i další česká města. Pomoci mají evropské fondy. Národní rada osob se zdravotním postižením uspěla se žádostí o dotace a za dvacet pět milionů korun vybuduje deset bezbariérových toalet v pěti městech Karlovarského kraje. Postupně se má projekt rozšířit i do ostatních regionů.