Vrchní soud zpřísnil rozsudek

Hradec Králové – Zcela rozdílné pohledy na případ zastřeleného muže mají a také diametrálně odlišné rozsudky udělily soudy v kauze bývalého policisty z Trutnova Jiřího Jungmana. Za to, že v opilosti zastřelil člověka, mu Krajský soud v Hradci Králové dal v únoru dvouletou podmínku s odkladem na pět roků. Vrchní soud to však viděl jinak a poslal jej do vězení na deset let. Takové rozpětí trestů je velmi neobvyklé, i podle odborníků nutně musí vyvolávat pochyby.

Na jeden trestný čin existují dva protichůdné pohledy soudů. Opilý policista Jiří Jungman z Trutnova se v noci cestou z restaurace popral s mužem, kterého náhodně potkal, a zastřelil ho. „Krajský soud v Hradci Králové dospěl k závěru, že obžalovaný neměl v úmyslu poškozeného usmrtit, a proto rozhodl, že se obžalovaný dopustil 'pouze' zločinu ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky,“ prohlásil mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Aleš Korejtko. Mluvčí Vrchního soudu Praha Jan Fořt však namítl: „Vrchní soud usoudil, že se jedná o úmyslné usmrcení, tedy o trestný čin vraždy.“

Hradecký krajský soud připravil během líčení na místě činu rekonstrukci a potom potrestal Jiřího Jungmana dvouletou podmínkou s odkladem na pět let. „Požadovala jsem uložení nepodmíněného trestu,“ uvedla již v únoru letošního roku státní zástupkyně Lenka Faltusová. Vrchní soud žalobkyni vyhověl a potrestal pachatele naprosto odlišně: deseti lety vězení. „Rozptyl uloženého trestu v tomto případě je skutečně neobvyklý, svědčí to o složitosti celého případu. Občana však skutečně musí napadnout otázka, který z těch soudů má vlastně pravdu,“ podotkl advokát z Hradce Králové Jiří Všetečka.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Bývalého policistu Jungmana soudil nejprve senát předsedy Miloslava Ježka, stejného soudce, který potrestal bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského tříletou podmínkou za zneužívání členek sboru. Také v tomto případě Vrchní soud verdikt hradeckého soudce Ježka výrazně korigoval a trest značně zpřísnil, poslal Kulínského na pět a půl roku do vězení.

Rozsudek Vrchního soudu s nepodmíněným trestem pro bývalého policistu je pravomocný.

Vrchní soud v Praze
Zdroj: ČT24