V Olomouci se vojáci připravují na setkání se smrtí

Olomouc - Setkání se smrtí. Tak by se také dala popsat příprava vojáků ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Za tři měsíce odlétají do Afghánistánu. První říjen 2008 se dvěma desítkám českých vojáků navždy vryl do paměti. Jejich Humvee totiž při běžném výjezdu v provincii Lógar uvízly ve vyschlém korytě řeky. Při vyprošťování jedno z aut náhle zasáhl granát a místní vzbouřenci na ně začali pálit ze samopalů. Výsledek boje – tři mrtví povstalci a sedm zraněných Čechů. To bylo pro mnohé poprvé, co stanuli tváří v tvář smrti. Armáda se nyní snaží své vojáky na podobné situace ještě důkladněji připravit.

Pod vedením odborníků z Ústavu normální anatomie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se totiž přímo v pitevnách učí nejen lidské anatomii, ale třeba i to, jak svým kolegům zachránit život. „Oni si myslí, že jsou schopni to zvládnout. Jenže dokud se do té situace člověk nedostane, tak neví, jak se zachová,“ tvrdí psycholožka 71. mechanizovaného praporu Hranice Jana Vašenková.

Minimalizovat ztráty na životech a možná zranění je cílem armády, která nyní školí zdravotníky, kteří by v bojových akcích zastoupili lékaře. Figuríny ale nahradila skutečná, i když už neživá těla. „Tady je důležité, aby se se smrtí nesetkali poprvé až v ostré akci. Musí znát uložení plic, srdce a mnoho dalších věcí, a to vše jim teoreticky i prakticky ukazujeme,“ říká zdravotní záchranářka Petra Kubalová.

Hraničtí vojáci se se zdravotníky připravovali už před svou první misí v Afghánistánu. Nyní spolupráci ještě zintenzivňují. „Určitě se to osvědčilo, potvrdila to i praxe, že když se dostali do kritických situací, byli schopni zachovat chladnou hlavu a postupovat podle toho, co měli nadrilované,“ potvrdil velitel 2. kontingentu Armády ČR v Afghánistánu, podplukovník Pavel Lipka.

Vojáky teď čekají poslední tři měsíce plné intenzivních příprav na misi. Se speciálním týmem BIS budou také nacvičovat ochranu velmi důležitých osob. Do Afghánistánu odletí dvě stovky hranických vojáků v srpnu.

  • Výcvik se zdravotníky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157947.jpg
  • Čeští vojáci v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157948.jpg
  • Výcvik se zdravotníky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157949.jpg