Císařské lázně se otevřely pro veřejnost

Karlovy Vary – Na jediný den se po šestnácti letech otevřely návštěvníkům Císařské lázně v Karlových Varech. Secesní památka z přelomu 19. století byla kdysi nejreprezentativnější budovou města a teď chátrá. Na její přestavbu by kraj potřeboval nejméně 750 milionů korun. Lidé si mohli prohlédnout jen vstupní halu a proslulý Zanderův sál.

Jen údržba a vytápění stojí majitele (Karlovarský kraj) dva miliony korun ročně. Z lázní by se mělo stát infocentrum, bude tu také lázeňské a filmové muzeum, společenský sál, sídlo Karlovarského symfonického orchestru a nejspíš i Výzkumného ústavu balneologického.

„S magistrátem jsme založili společnost, která by měla pomoct získat finanční prostředky z ministerstva kultury a z regionálních operačních programů,“ sdělil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Podle primátora Karlových Varů Wernera Hauptmanna (ODS) pomůže i fakt, že jsou lázně zapsané jako národní kulturní památka.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Kraj zatím nabízí poměrně zachovalý Zanderův sál na společenské akce, které k němu budou co nejšetrnější. Zanedlouho se stane dějištěm přímého přenosu speciálního vydání předvolebních Otázek Václava Moravce.