Pedagog Jihočeské univerzity je podezřelý z plagiátorství

České Budějovice - Jihočeská univerzita ve středu ukončila pracovní poměr s vedoucím katedry společenských věd na pedagogické fakultě Miroslavem Sapíkem. Pedagog je podezřelý, že v několika svých pracích opsal cizí texty. Sapík přiznal, že jde o lidské selhání. Na podezřelé práce upozornil fakultu anonym. Informaci přinesl Deník.cz.

Vedení univerzity obdrželo e-mail s upozorněním na dva články, z nichž jeden byl v angličtině, a anonymní sdělení, že některé části prací Sapík opsal. Děkanka fakulty Alena Hošpesová pak ustavila komisi, která obvinění potvrdila. Rozsah pochybení byl navíc podstatně širší.

„Pan docent přebíral některé části prací jiných autorů a necitoval je odpovídajícím způsobem. Když jsem ho seznámila s fakty, domluvili jsme se, že dohodou ukončíme jeho pracovní poměr,“ řekla ČT Hošpesová.

Třiačtyřicetiletý Sapík přednášel filozofii a manažerskou etiku. Podle jeho slov šlo o lidské selhání. „Ale nebyl v tom rozhodně žádný úmysl, jsou to sborníkové věci, není to kvalifikační práce,“ podotkl. Jeho manželka zároveň upozornila, že celá kauza začala poté, co její muž podal písemný návrh na personální změny na katedře.