Ošizená odborná studie přišla na milion

Hradec Králové - Sdružení obcí na Hořicku, Mikroregion Podchlumí, vydal knihu o památkách. Nechal vytisknout čtyřicet kusů. Jde o projekt podrobné evidence památek, na který dala Evropská unie téměř milion korun. Jenže v knize je jen málo z toho, co projekt obsahoval. Bývalý předseda mikroregionu František Kozel zveřejněné výsledky zpochybnil. Mimo jiné řekl, že dotovanému projektu rozhodně neodpovídají.

Podle původního záměru mělo vyjít čtyřicet kusů více než osmisetstránkové odborné publikace, která mapuje památky z pískovce ve dvaceti obcích na Hořicku. Místo toho vyšlo čtyřicet kusů knížky, která nesplňuje zadání projektu. S tímto zjištěním přišel bývalý předseda mikroregionu František Kozel, který žádost o dotaci předložil. „U každé památky měl být její popis, zdokumentování technického stavu, ocenění znalcem. To tam není ani náznakem,“ vypočítává závady předkladatel projektu a bývalý předseda Mikroregionu Podchlumí František Kozel. 

Projekt sice hovoří o odborné studii, která vznikne, v jednotném čísle, ale současně uvádí, že bude vytištěna, jak řekl autor projektu, pro potřeby desítek obcí na Hořicku. „Nechce se mi věřit, že za jeden milion korun vzniklo čtyřicet kusů knížky. Je to úplně jiná knížka než ta, která měla podle projektu vzniknout,“ tvrdí František Kozel.   

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Současná předsedkyně mikroregionu, starostka Holovous Martina Berdychová plánovaný rozhovor zrušila s tím, že se schůzka může uskutečnit v budoucnu. Nechtěla se vyjádřit ani telefonicky. Její zástupce neměl bližší informace, ale práce na soupisu památek potvrdil, i když jen obecně. „Delší dobu pracujeme na tom, abychom v mikroregionu zmapovali a utřídili všechny památky,“ říká starosta Ostroměře a místopředseda mikroregionu Tomáš Gabriel. 

Zemědělský fond, který poskytl na projekt téměř milionový příspěvek, využití dotace kontroloval. „Všechno je v souladu s pravidly, která stanovuje ministerstvo,“ uvádí mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Marek Ženkl. 

Podle mluvčího Ženkla ona víc než osmisetstránková studie za milion korun o památkách alespoň v jednom kuse existuje. Kde, to zatím neví Česká televize ani předkladatel projektu František Kozel.