Dobrovolníci začali čistit Sázavu

Praha - Začalo tradiční jarní čištění řeky Sázavy. Hned sedm set dobrovolníků se po ní vydalo na lodích a uklízejí nejen koryto, ale i břehy. Za tři dny by měli vyčistit téměř devadesátikilometrový úsek z Kácova až do Pikovic. Odpad pak svážejí nákladní auta na skládky v Jílovém, Benešově a Trhovém Štěpánově.

Je půl desáté dopoledne a v Týnci nad Sázavou vyplouvají dobrovolníci vyzbrojení gumovými rukavicemi, pytli na odpadky a hráběmi. „Dobrovolníci dostali instrukce, jak zacházet s lodí, jak se chovat na řece, jak mají sbírat odpadky,“ říká ředitelka sdružení Posázaví Bohunka Zemanová.  

Postupně vytahují z vody i břehů plastové lahve, pneumatiky, staré železo nebo třeba pletivo. A objeví se i kuriozity jako například staré kolo. „Našli jsme ho na druhém břehu,“ ukazují místo nálezu dobrovolníci. „Ten nepořádek je částečně od vodáků, určitě od turistů, hodně od chatařů a rybářů,“ vyjmenovává viníky Jaroslav Biolek z Vodáckého centra v Týnci nad Sázavou. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zhruba 1 tuna odpadu - takový je výsledek jen po dvou hodinách práce asi na kilometrovém úseku řeky. „Letos je to trošku lepší, taky nebyly povodně. Uvidíme, jak to bude vypadat, až se dostaneme na nějaký úsek, kde nejsou chaty, kde občas velká voda snese hodně odpadků,“ říká vedoucí týmu Martin Moravec. 

Na devadesátikilometrové trase pracuje celkem sedm set dobrovolníků rozdělených do pěti týmů. S čištěním řeky pomáhají už po páté a jejich počet se každým rokem zvyšuje. „Loni jsme tady měli kuriozní situaci, kdy si k nám přijel půjčit lodě pár na svatební cestě až z Izraele. A protože jsme měli lodě rozpůjčované pro čištění řeky, tak se na tři dny zúčastnili čištění, byli od bláta, byla to úžasná svatební cesta,“ vzpomíná Jaroslav Biolek. 

Loni sesbírali dobrovolníci víc než dvacet pět tun odpadků. Řeku Sázavu budou i letos čistit až do neděle.