Nová sezona přinesla rybářům změnu

Humenice (Jihočeský kraj) – Začíná sezona pstruhů. Břehy řek a nádrží obsadili rybáři, stovky z nich si kvůli tomu vzaly dovolenou. Na jihu Čech na ně ale čekala letos významná změna a také rybářské stráže. Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu totiž pro letošní sezonu na pstruhových vodách připravil nové opatření, nesmí se tam už lovit na háčky s protihrotem, které ryby poškozují. Podle svazu je na trhu dostatek příslušných háčků a rybáři, až si na ně zvyknou, zjistí, že jim přinášejí množství předností.

Nádrž Humenice je známá jako tzv. pstruhová voda, její břehy již od časných ranních hodin obsazují desítky nadšenců. Většina z nich si bere volno. „Už jsem nemohl dospat, vstával jsem ve čtyři hodiny ráno,“ potvrdil jeden z nich František Zachař. Mezi rybáři prochází stráž a kontroluje vybavení, správci revírů totiž zakázali lovit na háček s protihrotem. „Je to snaha ryby ochránit a znamená malou změnu techniky lovu. Ale s ohledem na ryby je to daleko šetrnější způsob,“ vysvětlil Tomáš Kepr z Českého rybářského svazu České Budějovice.

Zakázaný háček na udicích strážci neobjevili. Někteří rybáři si pořídili nový typ, další pak ostrý výstupek obrousili. „Protihroty jsem si zamáčkl,“ podotkl František Zachař. Vědci z rybářského výzkumného ústavu to přivítali. „Snižuje to poškození a následné úhyny ryb, které potom pustíme zpátky,“ uvedl Tomáš Randák z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického v Bosňanech. Už první den ukázal, že v jihočeských revírech je ryb dostatek, před sezonou zástupci svazu do řek a nádrží vysadili téměř 28 tisíc pstruhů. „Je možné si chytit nejenom klasickou tabulovou rybu, ale i trofejní,“ dodal Tomáš Kepr.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Regionální svaz obhospodařuje 200 revírů, ve kterých rybaří téměř padesát tisíc lidí ročně.