Horní hrad zvolna ožívá

Horní hrad (Karlovarsko) – Mezinárodní den památek a historických sídel se skromně slavil i na Horním hradu u Karlových Varů. Přeměna někdejší ruiny do podoby objektu, kterému se dlouhou dobu říkalo Hluboká západních Čech, probíhá od roku 2000. Tehdy jej koupil za jeden a půl milionu korun od obce Krásný les, v jejímž katastru objekt leží, současný majitel Pavel Palacký. Jak sám hradní pán tvrdí, je si téměř jistý, že patrně drží primát, jak využít každou korunu na obnovu. Hrad je zároveň kulturním centrem s rozsáhlými společenskými aktivitami.

Horní hrad se pomalu, ale jistě blíží podobě z dobových vyobrazení, z ruiny povstala hradní věž, část objektů dostala definitivní a část alespoň provizorní střechu. Obnovují se zřícené zdi, části zámku už jsou dokonce obyvatelné nebo slouží jako expozice. Rekonstrukce zatím přišla na dvacet milionů korun, jsou to téměř výhradně dotace a sponzorské dary. „Areál by potřeboval tak 150 milionů, aby se postavil na nohy. Mnohde jinde, zejména, když se jedná o státní památku, není problém dát takové peníze dohromady, ale my, oproti jiným investičním akcím, každou korunu otočíme alespoň třikrát,“ uvedl majitel Horního hradu Pavel Palacký.

Hradní pán umí kdysi zapomenutý hrad i oživit. Pořádá tu koncerty, divadelní představení nebo umělecká sympózia s dražbami ve prospěch památky. Pro její záchranu dokonce dokáže získat příznivce. Maskotem Horního hradu se stal známý cestovatel Poutník Hroch, který jej propaguje na svých výhradně pěších misích a z honorářů svých knih dal na opravy už dva miliony korun. „Mně se tady líbí. Památky mám v oblibě a nesmírně bych si přál, aby po nás něco zbylo,“ prohlásil Petr Binder alias Poutník Hroch.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na Horním hradu nemine snad jediný víkend, aby zde někdo nepřiložil zdarma a nezištně ruku k dílu. Jezdí sem i studenti z Prahy. „V rámci Brontosaura funguje Akce památky, která památkám pomáhá. A tak jsme tady,“ vysvětluje Pavla Spáčilová ze skupiny Rozruch hnutí Brontosaurus a Pavel Palacký dodal: „Dobrovolníci, kteří k nám pravidelně jezdí, tady v cílovém objemu odvedou tak čtyřikrát více práce než odborné firmy.“

Někdejší zapomenutou ruinu už si již oblíbili i turisté, loni sem přijelo 25 tisíc návštěvníků.

  • Horní hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158416.jpg
  • Horní hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158412.jpg
  • Horní hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158415.jpg
  • Horní hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158414.jpg