Záchranáři z Liberce vyrazili na pomoc Haiti

Liberec – Humanitární organizace Hand for Help z Liberce posílá tým záchranářů a mobilní nemocnici na pomoc katastrofálním zemětřesením zpustošenému Haiti. Od firem a měst se zatím podařilo vybrat osmnáct milionů korun, v nejchudší zemi západní polokoule chce tým záchranářů působit až jeden rok. Na místě sestaví během několika dní z panelů plně vybavenou nemocnici a zapojí velkokapacitní zařízení pro výrobu pitné vody. Nemocnici budou tvořit tři budovy s operačním sálem, porodnicí, zdravotnickým střediskem a lůžkovým oddělením.

Léky, obvazy a dezinfekce za bezmála 10 milionů Kč a především mobilní nemocnice s nezbytným vybavením, to vše má zajistit základní zdravotní péči. Záchranáři a zdravotníci budou působit v oblasti, která leží 150 km jižně od hlavního města. „V té oblasti je zhruba půl milionu lidí, kteří nemají dostatečnou zdravotní péči. Vím, že vše nezvládneme, je to ohromné číslo. Ale přispějeme alespoň malinkou kapkou v moři,“ prohlásil ředitel Hand for Help Jaromír Dolanský a hlavní lékař organizace Jiří Jadrný doplnil: „Je tam spousta zranění, která jsou nedoléčená nebo zaléčená improvizovaně. Chceme poskytnout péči tak, jak je kdekoli jinde.“

Zemětřesení smetlo nejen nemocnice, ale také elektrárny. Na Haiti tedy nefunguje elektřina, a proto s sebou liberečtí záchranáři vezou několik elektroagregátů. „Budeme mít vlastní zdroj elektřiny a ještě několik menších záložních centrál, které budou fungovat v případě výpadků,“ potvrdil elektrikář a IT specialista Jiří Novák. Hand for Help získala na humanitární misi na Haiti od firem a měst 18 milionů Kč, nejvíc, 6 milionů, daroval pražský magistrát. Aby mohli záchranáři na zpustošeném ostrově působit celý rok, ještě zhruba 10 milionů korun potřebují.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Dvanáctičlenný tým odjíždí z Liberce autobusem do Paříže a odtud letecky do Port-au-Prince. Na místo dorazí v úterý.