Orangutani Filip a Pagy se vydali z Prahy do Bratislavy

Praha - Desetiletý orangutan pražské zoo Filip a jeho o rok mladší bratr Pagy dnes dopoledne vyrazili zvláštní dodávkou z Prahy do nového domova v Bratislavě. Vrchní chovatelka lidoopů Denisa Ryšková tvrdí, že samci jsou již v pubertálním věku a je načase oddělit je od rodičů. Nový pavilon v bratislavské zoo, kde budou opí bratři žít, bude slavnostně otevřen o víkendu. Ryšková zůstane se svými chovanci v jejich novém domově zhruba týden.

Filip a Pagy jsou potomky samce Kamy a samice Upity, pavilon Indonéská džungle v pražské zoo obývali od roku 2004. Letos v zimě se Pagy po pádu do vodního příkopu málem utopil, kvůli tomu pak zahrada změnila režim pobytu orangutanů v pavilonu. Už tehdy se ale počítalo s převozem mladých samců do Bratislavy.

Filip a Pagy:

  • Filip se narodil 27. března roku 2000 v zoo v Hodoníně. Protože matka Upita neměla po porodu mléko, ošetřovatelé ho odchovali uměle. Ke Kamovi s Upitou se Filip znovu vrátil, když mu bylo asi devět měsíců. Upita mezitím znovu zabřezla a záhy po navrácení Filipa do skupiny porodila Pagyho. Filip je velmi zvídavý a něžný, velmi rád se mazlí. Ačkoliv je starší, podřizuje se svému bratrovi.
  • Pagy se narodil 23. července 2001 také v Hodoníně. Odchován už byl ale přirozenou cestou. „Pagy je na rozdíl od Filipa pěkný raubíř, ale na druhou stranu trošičku zbabělec. Vždycky, když jde do tuhého, hledá záchranu v máminých sukních. Vůči Filipovi se chová dominantně a už se mu dokonce začal tvořit hrdelní vak,“ popsala Ryšková rozdíl mezi sourozenci.