Proti rozšíření letiště ve Vodochodech se v referendu postavily i Dolany

Dolany (Mělnicko) - Obyvatelé Dolan u Kralup nad Vltavou odmítli v pátek v referendu výstavbu veřejného mezinárodního letiště ve Vodochodech. Hlasovalo téměř 73 procent voličů, z nichž 95,6 procenta bylo proti rozšíření současného letiště. Rozhodnutí je tedy podle starosty obce Josefa Dobše závazné a platné. Dolany se tak přidaly k dalším obcím, které v referendu vyjádřily svůj nesouhlas s letištěm. Odpůrci rozšíření letiště mezi obyvateli okolních obcí převažují.

Pro rozvoj letiště je podle průzkumu agentury Factum Invenio 37 procent občanů těchto obcí, ostatní jsou proti. Naopak většina obyvatel Prahy a Středočeského kraje podporuje plánovaný rozvoj letiště, souhlasilo s ním 72 procent z nich.

Letiště, ležící severně od Prahy, chce konkurovat pražské Ruzyni. Ročně má podle plánu odbavit 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Ostrý provoz zřejmě začne na přelomu let 2012 a 2013. Proti rozšíření se už v referendu vyjádřilo 95 procent lidí v Panenských Břežanech, ve Chvatěrubech a Zlončicích to bylo téměř 100 procent.

Referendum se postupně chystá vypsat všech 14 obcí, které podepsaly společné memorandum proti výstavbě letiště. V sobotu se konalo referendum i v Odoleně Vodě. Účast v něm ale nepřekročila pětatřicetiprocentní hranici, a tak je hlasování neplatné. Zájem o dění kolem letiště má zhruba stejný počet obyvatel obcí v okolí letiště jako lidí v Praze a středních Čechách. Přibližně čtyři pětiny lidí z okolních obcí neví, kolik letadel bude do Vodochod létat. Sedm z deseti ani nezná konkrétní údaj o plánovaném počtu přepravených cestujících za rok.

ilustrační foto
Zdroj: ČT24