V Příbrami se otevřel modernizovaný dopravní terminál

Příbram - Nový dopravní terminál, který se dnes otevřel v Příbrami, zlepší podmínky cestování. Spojil autobusovou, vlakovou i městskou dopravu. Nádraží je bezbariérové a vybaveno novým informačním systémem. Je v něm služebna městské policie i informační středisko. Plný provoz terminálu včetně doprovodných služeb bude zahájen 1. května.

Nové nádraží ale všechny cestující nenadchlo, některým se například nelíbil betonový prostor před ním, uvítali by zeleň. Na nedostatky si postěžovali i hejtmanu Davidu Rathovi. Hejtman novinářům řekl, že projekt se připravoval dlouho, snahou proto bylo ho co nejdříve dokončit. „Dneska už bychom některé věci asi přehodnotili a tlačili bychom projekt k větší efektivitě a funkčnosti,“ dodal. Zatímco podle něj lidé žádají projekt uměřené velikosti, architekti naopak mají rádi velké obestavěné prostory a neobvyklá řešení, jakými jsou v případě příbramského nádraží třeba železné sítě na stropech. Nespokojeni jsou také lehce někteří řidiči, protože musí z nástupišť vycouvávat. Na druhou stranu cestující kladně hodnotí bezbariérový přístup, výtah, nový informační systém, luxusní toalety nebo například místnost pro přebalování dětí.

V nynějších podmínkách by podle hejtmana byl projekt i výrazně levnější, protože kraj při přidělování dotací upřednostňuje menší stavby. Autobusová nádraží se teď staví za 20 až 30 milionů korun, dodal hejtman. Příbramský dopravní terminál stál 63 milionů korun, z toho 58 milionů korun pokryla dotace z Regionálního operačního programu a od státu, zbytek zaplatilo město.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Ne vždycky všechno se někomu bude líbit. Jsou lidi pro i proti, některé věci se mohly udělat jinak,“ řekl starosta Josef Řihák. Připomněl ale, že město o modernizaci nádraží usilovalo několik let. Jednou už na ni evropské peníze dostalo, zahájení prací se ale oddálilo kvůli odvoláním účastníků soutěže. Město proto soutěž zrušilo a vypsalo novou. Zvítězil v ní zájemce s nabídkou 76 milionů korun. Rozdíl mezi nabídnutou cenou a přislíbenou dotací by město nemělo z čeho zaplatit, proto výběrové řízení znovu zrušilo a přišlo tím i o dotaci. Novou soutěž na dodavatele stavby vypsalo v létě 2008.

Modernizace nádraží začala v říjnu 2008. Vzniklo na něm deset krytých odjezdových stání pro autobusy. V dolní části nádraží je 66 parkovacích míst. Na nádraží je nová provozní kancelář dopravců, v nejbližší době se tam otevře také stánek s občerstvením. O provoz nádraží se starají Technické služby města Příbrami.

Toalety na zrekonstruovaném příbramském dopravním terminálu.
Zdroj: ČT24