Pardubický obchvat je v ohrožení

Pardubice – Stavbu severovýchodního obchvatu Pardubic může velmi zkomplikovat spor radnice s majitelem na černo postavené vily. Panu Miloši Holečkovi totiž hrozí, že svůj dům bude muset zbourat. Vlastní však také několik pozemků právě pod budoucím obchvatem a nevylučuje, že je kvůli tomu zablokuje. Přitom právě severovýchodní obchvat by centru města přinesl významné odlehčení v dopravě a v současné době tedy může mít stavba přinejmenším několikaměsíční zdržení.

Stavba podnikatele Holečka nemá potřebná povolení a hrozba, že stavební úřad města nařídí demolici jeho vily, je reálná. „Podle slibů, které město dalo, tady tu vilu můžu postavit. Proto jsem začal stavět,“ prohlásil majitel vily Miloš Holeček. Hlavní architektka města Petra Nacu však namítla: „To není pouze o tom, že někdo staví bez stavebního povolení. Pan Holeček staví v rozporu s územním plánem.“ Spor podnikatele Holečka se stavebním úřadem a radnicí, se může zásadním způsobem promítnout do plánované výstavby severovýchodního obchvatu Pardubic. Ten samý podnikatel totiž vlastní několik pozemků přímo na trase plánovaného obchvatu a nevyloučil, že pozemky zablokuje.

Ředitelství silnic a dálnic už s vlastníky pozemků o výkupu jedná, pan Holeček však na tato jednání nepřistoupil. „On by byl rád, kdyby město řeklo, že má zájem a je potřeba to řešit. Potom by dal městu ke zvážení, zda je skutečně nutné ho ke zbourání stavby tlačit,“ vysvětlil právní zástupce Miloše Holečka Milan Podolec. Petra Nacu však nesouhlasí: „Situace má řešení i v případě, že to bude blokovat.“ Náměstek primátora Pardubic Alexandr Krejčíř (ODS) potvrdil: „Stavba severovýchodního obchvatu bude v režimu veřejně prospěšné stavby a institut vyvlastnění je možný.“ Majitel vily to odmítá: „To je to nejposlednější!“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pokud by se skutečně podnikatel Holeček rozhodl pozemky pod budoucím obchvatem města zablokovat, může zdržet začátek výstavby obchvatu i o několik měsíců.

Stavbu severovýchodního obchvatu Pardubic může velmi zkomplikovat spor radnice s majitelem na černo postavené vily.
Zdroj: ČT24