Baťův kanál finišuje přípravy na turistickou sezonu

Spytihněv - Ekonomická krize spojená se zvýšenou poptávkou po dovolené v tuzemsku a aktuálně také nejistá letecká sezona v souvislosti s mrakem sopečného prachu – i to jsou důvody, proč může být začínající sezona na Baťově kanále rekordní. Jen loni ho navštívilo 70 tisíc lidí a vodní cesta z konce 30. let minulého století se stala turistickým hitem Zlínského i Jihomoravského kraje.

V přístavech na 80kilometrové trase vodní cesty vrcholí přípravy lodí na novou sezonu, ve Spytihněvi dokonce stavějí další hausbót. Ještě letos projde loď pro osm pasažérů technickými testy, příští sezonu už bude součástí flotily. Návštěvníky totiž stále více lákají vícedenní pobyty poblíž vody.

„Mám už teď vykrytých 85 procent termínů v aktuální sezoně,“ potvrdil Stanislav Hampala z přístaviště ve Spytihněvi. „Sezoně dozajista pomůže i její prodloužení o měsíc. Letos poprvé budou komory splavné i v červnu, lidé tak nebudou od června až do srpna odkázáni jen na prodloužené víkendy,“ podotkl Jiří Durák ze Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu. Na 80 kilometrech vodní cesty už nyní zbývají jen dvě překážky – u Otrokovic a Sudoměřic, kde je stavba vodních komor stále jen na papíře.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Atraktivnost technického unikátu ještě zvýší i cyklostezka, která na 80 kilometrech spojuje Otrokovice s Hodonínem. Trasa ideální pro nenáročnou cyklistiku nebo pro in-line brusle vede po hrázi řeky Moravy nebo podél kanálu. Z větší části je bez jakékoliv motorizované dopravy, pouze na některých úsecích využívá minimálně frekventované silnice. Už před sezonou cyklostezka zažívá obrovský nápor cyklistů a bruslařů. A pocítili ho třeba i v bufetu, který leží v Babicích přímo mezi kanálem a cyklostezkou.

„Nárůst je padesátiprocentní, zájem je skutečně veliký, a to sezona vlastně ještě ani nezačala,“ oznamuje provozovatel bufetu Michal Hudec. Zlepšuje se i zázemí pro turisty, příští týden bude uvedeno do provozu nové přístaviště v Uherském Hradišti, nová sociální zařízení nabízejí turistům přístaviště v Petrově nebo Uherském Ostrohu.

Lodní doprava - Baťův kanál
Zdroj: ČT24