Kolem rozšíření letiště ve Vodochodech hoří boj obcí

Praha – Většina obyvatel obcí z okolí letiště Aero Vodochody se staví proti plánovanému rozšíření z podnikového na mezinárodní, naproti tomu lidé z Prahy a ostatních měst Středočeského kraje si tuto změnu převážně přejí. Rozpor v názorech lidí z okolí letiště a ostatních lokalit středních Čech prokázal průzkum agentury Factum Invenio. Vodochodské letiště by mělo v budoucnu konkurovat ruzyňskému.

Zatímco 64 % obyvatel z třiatřiceti obcí, které bezprostředně sousedí s vodochodským letištěm, si jeho rozšíření na mezinárodní terminál nepřeje, 72 % lidí z Prahy a ostatních měst Středočeského kraje s rozvojem souhlasí. Průzkum si zadala investiční společnost Penta. „Obyvatelé Prahy a středních Čech budou nejčastějšími uživateli budoucího letiště a vítají to jako alternativu k Ruzyni,“ říká její mluvčí Martin Danko.

Starostové sdružení v iniciativě, která proti záměru Penty bojuje, ale považují průzkum za nevěrohodný. Některé dotčené obce totiž do průzkumu nebyly zahrnuty. „My jsme na začátku nabídli všem starostům 33 obcí, aby se podíleli na průzkumu, případně aby navrhli vlastní otázky. Oni s námi ale odmítli jakkoliv komunikovat,“ vysvětlil pro ČT ředitel Factum Invenio Jan Hermann.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Místní referenda prý Penta ignoruje

Starosta Dolan Josef Dobš při zdůvodnění neúčasti v průzkumu poukazuje na to, že referenda dotčených obcí prý pro společnost Penta nic neznamenají. „Pro nás tento průzkum také není objektivní,“ dodal. Právě v Dolanech u Kralup nad Vltavou odmítlo v místním referendu rozšíření letiště 95 % hlasujících, referenda se konala ještě v dalších 6 obcích.

Vedení letiště v současnosti dopracovává studii o vlivu na životní prostředí. Chce také v budoucnu s obyvateli více komunikovat a při osobním setkání vysvětlit všechny sporné otázky, jako třeba rapidní nárůst hluku i spadu.