V ostravské nemocnici mají unikátní ozařovač na léčbu nádorů

Ostrava - V ostravské fakultní nemocnici se otevřelo pracoviště s novým unikátním robotickým ozařovačem CyberKnife, který je první svého druhu ve střední a východní Evropě. Nová léčebná pomůcka má podstatně rozšířit léčebné možnosti ostravské onkologie. Výhodou kybernetického nože je především jeho vysoká přesnost při ozařování, uvedl přednosta onkologické kliniky David Feltl.

„Ozařuje s desetkrát až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače. CyberKnife je pomocí robotického ramene schopen vysílat svazek velmi tenkých paprsků z téměř každé pozice a ozařované místo i robotické rameno jsou nepřetržitě kontrolovány počítačem,“ vysvětlil Feltl. Lékaři tak už nebudou muset např. při nádorech mozku upevňovat pacientovu hlavu do pevného rámu, aby mohli provést návrty.

Systém prý navíc umí kontrolovat pozici nádoru během ozařování a je schopen reagovat i na sebemenší pacientovy pohyby. Nepoškozuje se tak zdravá tkáň a samotné záření je cíleno pouze na nádor. Díky extrémní přesnosti přístroje se tak podstatně rozšíří možnosti léčby malých nádorů. „Jde například o karcinomy plic, prostaty, jater, slinivky, hlavy a krku, umožní ozařovat oblast mozku a míchy, metastáz i recidivujících nádorů,“ doplnil přednosta.   

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)

Léčba s pomocí kybernetického nože je účinnější, bezbolestná, bez vedlejších účinků a je také rychlejší. Současná špičková radioterapie totiž trvá šest až osm týdnů, s využitím Cyberknifu se ale doba léčení zkrátí na deset dnů. Moderní ozařovač teď bude ve zkušebním provozu a první pacienti by mohli být s jeho pomocí léčeni už v červenci. Klinika bude s přístrojem schopna léčit zhruba 600 až 800 pacientů ročně. 

Ostravský tým odborníků už má za sebou školení ve Spojených státech, a to přímo u výrobce CyberKnife. Zahraniční specialisté ze San Franciska budou asistovat také u prvních pacientů, kteří budou v Ostravě léčeni. Na světě je nyní v provozu zhruba 160 kybernetických nožů, většina v USA. Ostrava je v Evropě 13 pracovištěm, které má tento ozařovač k dispozici, a prvním v Česku. Do spádové oblasti fakultní nemocnice totiž spadá velké množství pacientů, proto u nás padla volba právě na Ostravu, vysvětluje 1. náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).