Tvrdé kontroly českých turistů v německém příhraničí pokračují

Karlovarsko – Pokuta v přepočtu 70 tisíc korun nebo dokonce vězení hrozí karlovarskému řidiči, který převážel pomůcku známou jako boxer. Představitelé Chebu se po mnoha podobných případech snaží vyvolat další jednání, která by donutila německé policisty upustit od tak razantních kontrol.

Plyšové zvířátko, kytka a boxer na obranu měly být dárky pro kamarádku, jak říká 29letý Robin Černý z Karlových Varů. Při cestě z Chebu do hypermarketu v německém Waldsassenu ale věci ještě opatřené cenovkou objevili bavorští policisté, kteří v civilu hlídkovali za hranicemi. Řidič byl podle svých slov kompletně vysvlečen a prošacován.

První pokutu 100 eur zaplatil Robin na místě s tím, že problém skončil. Přibližně po čtrnácti dnech ale dostal trestní příkaz z německých úřadů. Musí nastoupit do vězení nebo zaplatit dalších 2 700 eur. Je podnikatel, a proto mu úředníci stanovili vysokou pokutu. V Německu totiž záleží na tom, kolik dotyčný vydělává peněz – čím více, tím větší je i pokuta, jak upřesnil mluvčí Policie Waldsassen Joachim Schmidt.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Nože s čepelí delší než 8,5 centimetru, paralyzéry a dokonce i plastové kuličkové pistole s laserovým zaměřovačem v kabině auta mohou být podle německých zákonů příčinou tvrdých postihů. „Atmosféra zde v pohraničí v tomto směru houstne,“ dodal místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS).

Chebští radní už požádali o pomoc vládu. Očekávají, že společně německé úřady přesvědčí, aby přehodnotily příliš razantní postup policistů. Mimořádné setkání saských, bavorských a českých politiků by se mělo konat v Chebu už příští měsíc.