Centrum pro handicapované má strach o svou budoucnost

Hradec Králové – Centru pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje hrozí, že nebude mít prostory, kde se starat o své klienty. Ty současné by totiž mělo v létě opustit. Hradecký magistrát centru vypověděl nájemní smlouvu. Přestože tvrdí, že jde o nedorozumění, vedení centra neskrývá obavy o další budoucnost.

Centrum pro zdravotně postižené denně poskytuje služby až 150 lidem. Nabízí poradenství, psychorehabilitační pobyty, půjčuje také kompenzační pomůcky. Ředitel centra Jiří Morávek říká, že výpověď přišla nečekaně. Vedení města, které dalo sdružení výpověď kvůli připravované rekonstrukci celého areálu, situaci tak dramaticky nevidí. Tvrdí, že centrum pro zdravotně postižené by klidně ještě nějaký čas v objektu mohlo zůstat.

„Došlo k informačnímu šumu mezi našimi odbory,“ uvedl náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup (ODS). Dodal, že město určitě centrum nenechá na dlažbě a nalezne řešení. Sdružení nějak potřebuje přežít dobu, než opraví budovu bývalé školy v královéhradecké čtvrti Věkoše, kterou získalo od města. Přestavět ji chce za 45 milionů korun. Jiří Morávek doplnil, že nové centrum se zařadí mezi ty nejlepší nejen v Česku. Do nového objektu se však klienti nepřestěhují dříve než za tři roky.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)