Karlovarská petice kvůli zápisu do UNESCO slaví úspěch

Karlovy Vary – Karlovarští radní podlehli tlaku veřejnosti a vzali zpátky své usnesení, které ohrožovalo zápis města na prestižní seznam památek UNESCO. Jejich překvapivé rozhodnutí si loni v říjnu vysloužilo tvrdou kritiku odborníků, politiků a tisíců lidí z celé republiky. Tehdy totiž chtělo vedení města usilovat o zápis jen u vybraných památek. Organizátoři petice nyní napočítali více než čtyři tisíce jmen.

Člen petičního výboru Marek Poledníček sdělil, že petice obsahuje také podpisy například místopředsedy Senátu, řady dalších senátorů, významných muzikantů, lékařů i právníků. Podle odborníků by zdrženlivý postoj města mohl zhatit snahu o zápis celého lázeňského trojúhelníku, tedy Karlových Varů, Františkových a Mariánských Lázní.

Své rozhodnutí z loňského října Karlovy Vary odůvodňovaly tím, že přísná pravidla UNESCO by mohla zkomplikovat stavební rozvoj celé historické části. Podle mluvčího karlovarského magistrátu Jana Kopála radním chyběly podrobné informace. Primátora mrzí, že městu s problémem příliš nepomohl ani kraj.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) však postup primátora kritizuje. Zástupci města vysvětlují, že chtěli ochránit podnikatele a lidi, kteří v centru lázní žijí, před příliš přísnými pravidly, například při opravě domů. „V této fázi už pravděpodobně není možné návrh nějak doplňovat nebo měnit,“ nechal se slyšet Jan Kopál.

Podle mluvčího proto radní své rozhodnutí změnili a město se bude snažit o zápis celé historické části, ne jen vybraných staveb. Politici odhadují, že Karlovy Vary by se na seznam prestižních památek mohly dostat do roku 2013.