Hřebčín v Kladrubech by měl projít transformací

Kladruby nad Labem – Ze státního podniku hřebčín Kladruby by se měla stát příspěvková organizace, takové je doporučení ekonomických ministrů, které dnes po poradě předali ke zvážení vládě. Návrh vyvolal ovšem vlnu kritiky a také obavy, aby se potom tato národní památka postupně nerozprodala. Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem je bez peněz dlouho, na výplaty si musel půjčit již v loňském roce. Rada Pardubického kraje ze špatného stavu obviňuje zřizovatele, tedy ministerstvo zemědělství, které podle ní zanedbalo přípravu hřebčína na čerpání evropských dotací.

Ve vedení nejstaršího hřebčína na světě se v poslední době vystřídalo hned několik lidí stejně jako ve vedení ministerstva zemědělství, které hřebčín spravuje. Co však zůstává, jsou obavy o budoucnost národního klenotu. Hřebčín totiž chátrá, o stamilionové dotace usiluje marně už řadu let. „Naši koně jsou skutečně nádherní a ve světě jsou velmi žádaní. Proto by si zasloužili podstatně lepší podmínky. Mnohdy je nám trochu stydno,“ uvedl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jan Höck. Aby mohl hřebčín žádat o peníze z Evropské unie, musí se transformovat ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Změnu navrhlo Ministerstvo zemědělství. „Ten návrh prošel a na jednání vlády byl doporučen,“ potvrdil mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Petr Vorlíček.

Změna právní subjektivity hřebčína, má ale i svoje odpůrce. „Je to ověřené 430 lety existence hřebčína. Od samého začátku byl hřebčín státní,“ prohlásil Jiří Dušek z občanského sdružení CES. Odpůrci transformace hřebčína se totiž obávají toho, že by mohl být v budoucnu vytunelován. „Začne se rozprodávat s tím, že se řekne se co je zbytné a co je nezbytné. To zbytně se dá vládě k podpisu a nechá se to prodat,“ dodal Jiří Dušek. Ministr zemědělství Jakub Šebesta však již letos v březnu takové úvahy rozhodně popřel: „Je téměř nemožné, že by odtud někdo majetek vyvedl.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Transformací hřebčína se bude vláda zabývat na některém ze svých příštích jednání.

Národní hřebčín v Kladrubech
Zdroj: ČT24