Rozhodnuto: Za zápach trmický lihovar zaplatí

Trmice - Ministerstvo životního prostředí potvrdilo pokutu 2,5 milionu korun lihovaru PLP v Trmicích na Ústecku. Dostal ji na začátku roku od České inspekce životního prostředí za zápach, kterým obtěžoval okolí. Pokuta je nyní pravomocná. Se zápachem se lihovar potýká už několik let, doposud se mu však nepodařilo problém vyřešit.

Podle inspekce se od uvedení do provozu lihovar potýká s provozními problémy, které jsou příčinou výskytu obtěžujícího zápachu. Společnost pokutu dostala, protože měla v integrovaném povolení podmínku, že nebude neúměrně zatěžovat své okolí zápachem. Měření inspektorů ale prokázala, že ji nesplnila. Sankci společnost dostala také za to, že opakovaně nedovoleně překročila nejvyšší přípustné míry znečištění vypouštěných odpadních vod. Firma s pokutou nesouhlasila a odvolala se.

Lihovar se zkušebním provozem začal na podzim 2007, jeho stavba a opatření proti zápachu a hluku prý stály kolem 1,5 miliardy korun. Ročně má být schopen zpracovat až 280 000 tun obilí. Povolení ke zkušebnímu provozu, který firma chtěla, aby mohla vyzkoušet technologie na odstranění zápachu, končí na konci letošního dubna.