V Prachaticích stěhují Romy do nového

České Budějovice - V Prachaticích chystá radnice stěhování romských a sociálně slabších rodin. Z historického centra se mají přemístit do nově vzniklých bytů v ubytovně na okraji města. Mezi dvěma stovkami Romů je ale část, která změnu adresy odmítá. Výhrady má opozice. Podle starosty si rodiny naopak polepší. Jejich staré domy jsou v havarijním stavu.

Chátrající domy v Lázeňské ulici, tak vypadají dva přízemní byty, v prvním žije 11 lidí. Druhý tvoří jediná místnost, jsou v ní tři obyvatelé. Stěhovat se nechtějí. „Jsem tady zvyklá a dobře se tu cítím,“ argumentuje jedna z obyvatelek domu.

Z dalšího bytu se ozývá jediný hlas, tady naopak změnu adresy vítají. „Nový byt chci, tady je to všechno staré,“ říká další z obyvatelek inkriminovaného domu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle radnice se stěhováním souhlasí více než polovina místních. Kdo nechce a nemá dluhy, zůstane. Noví nájemníci zaplní část ubytovny, ve které je třicet bytů. „Je to dobrovolná záležitost. Jsem přesvědčen, že nejen Romové, ale i ostatní půjdou spíše do lepšího,“ uvádí starosta Prachatic Jan Bauer. „Vadí mi, aby se Romové sestěhovávali do jednoho domu, myslím si, že to není dobře,“ oponuje zastupitelka Prachatic a radní Jihočeského kraje Jana Krejsová.

Ubytovna patří městu. Její oprava si vyžádala dvacet dva miliony korun. Nájemníci tady budou platit za menší byt každý měsíc od dvou do tří tisíc korun. Dům bude mít vlastního správce, který má dohlížet, zda nájemníci dodržují pořádek. První rodiny by se měly do nových bytů nastěhovat v červnu.