Klatovy se o své památky starají nejlépe v kraji

Klatovy – Ocenění, které zástupci Klatov převzali před několika dny na Pražském hradě, se týká nejlepší péče o památky v Plzeňském kraji a v posledních deseti letech ho město převzalo už popáté. Během té doby investovalo do rekonstrukcí domů, ulic a historických budov v centru desítky milionů korun.

Místostarostka Věra Tomaierová informovala, že celá investice činí 60 milionů korun, přičemž město platilo necelých 40 milionů. Do oprav historických objektů v památkové zóně se nezapojuje pouze město, ale i různé spolky a občanská sdružení. Díky jejich přispění získala nový kabát také kaple Zjevení Panny Marie, zvaná Chaloupka, která patří římskokatolické farnosti v Klatovech.

„Sehnali jsme prostředky na dofinancování a pomohli tak církvi,“ nechal se slyšet předseda občanského sdružení Klub přátel Klatovska Martin Kříž. Snaha města a občanských sdružení rekonstruovat památkovou zónu je vidět na každém kroku. Vedle opravených památek ve městě však stojí také budova ze 70. let, bývalé sídlo KSČ. Věra Tomaierová říká, že existuje vypracovaná studie doporučující další počínání s objektem.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Na případnou revitalizaci budovy, kvůli které byl srovnán se zemí i rodný dům Václava Matěje Krameria, si Klatovy budou muset ještě počkat. I tak se ale letos opraví alespoň fasády na několika domech v centru.