Ústecký kraj odstraní své stromy ze soukromých pozemků

Chomutovsko – Ústecký kraj musí odstranit zhruba 80 hrušní, které před několika měsíci vysázel u silnice od obce Chbany k Nechranické přehradě na Chomutovsku. Stromy totiž stojí na soukromých pozemcích. Vlastníci pozemků, starosta obce a Ústecký kraj teď řeší, kdo za to vlastně může.

Oblasti mezi Kadaní a Žatcem se říká kraj hrušek. Téměř každou silnici lemuje řada hrušní. Z cesty k Nechranické přehradě ale zmizí, Ústecký kraj ji totiž při rozšiřování silnice vysázel na soukromém pozemku, prý kvůli starým mapám. „Teprve následné zaměření skutečného stavu stavby v porovnání s novými digitálními mapami ukázalo, že hranice pozemku jsou o půl metru posunuty,“ potvrdila mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Vlastníkům pozemků stromy vadí. Podle jednoho z nich, Karla Poplsteina, za vysázením hrušní na špatném místě stojí starosta Chban Josef Zajíc. Ten ale oponuje slovy, že projekt zpracovával investor, tedy Ústecký kraj. Z jeho strany prý nedošlo k žádnému pochybení. Uvedl, že dodavatel si oblast výsadby nenechal zaměřit.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Ke všemu se vyjadřoval i odbor životního prostředí městského úřadu v Kadani. Ten říká, že o místech, kde budou stát nové stromy, rozhoduje obec. Škody, které vznikly chybou v zaměření, nelze podle krajského úřadu jednoznačně vyčíslit. Stromy vysázené na soukromých pozemcích nakonec Ústecký kraj nechá odstranit, zřejmě je nabídne obecnímu úřadu ve Chbanech, aby je vysadil na jiných místech.