Na Prostějovsku zahájili rybáři záchranný výlov

Plumlov (Prostějovsko) - Rybáři začali se záchranným výlovem Plumlovské přehrady. Takzvaný transfer ryb je dalším krokem k tomu, aby se vodohospodáři mohli pustit do bagrování bahna ze dna nádrže. Při odlovu rybářům pomáhají elektrické agregáty. Impulsy ryby na krátkou dobu omráčí, rybáři je naberou do podběráků a přepraví do kádí na břehu.

Z nádrže Plumlovské přehrady na Prostějovsku v současné době zbývá už jen asi desetihektarové jezírko. Právě z něho se teď rybáři snaží vylovit všechny ryby. „Z největší části to bude cejn, cejnek, plotice. A ten zbytek, nějací dravci – sumec, štika, candát,“ vysvětlil vedoucí útvaru ochrany vod a rybářství Ivo Krechler.

„Ryby jsou z nádrže přepravovány na břeh a odtud jsou naloženy do přepravních beden na nákladních autech a rozvezeny do náhradních lokalit,“ řekla tisková mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. Záchranný odlov provádí rybáři pomocí elektrických hlubinných agregátů. Tato metoda je podle ochránců přírody bezpečná a v podstatě jediná možná. „Těm rybám ublíženo není. Jsou pouze omráčeny a následně bezpečně převezeny,“ vysvětlil biolog Petr Loyka

Ochranáři sbírají také škeble a velevruby ze dna

Odlov přilákal k téměř vypuštěné nádrži desítky zvědavců. „Já jako rodák jsem z toho zklamaný, protože jestli tomuto říkají výlov, tak na to nemám slov. Podívejte se, kolik je tady lidí, a nakonec tady pochytají pár mřenek,“ vyjádřil se jeden z návštěvníků.

Kromě ryb teď ochranáři sbírají na dně nádrže také škeble a velevruby. Zatím se jim podařilo zachránit na devatenáct tisíc těchto vodních živočichů. Svůj dočasný domov najdou v rybochovném zařízení v Koryčanech. Po revitalizaci přehrady se sem zase vrátí. Záchranný odlov budou rybáři provádět ještě asi dva týdny.