Pěchotní srub z roku 1937 otevřeli v Náchodě

Náchod – Objekt pro pětatřicet vojáků postavila ve třicátých letech armáda kousek od tehdejší česko-německé hranice. V letech sedmdesátých sloužil jako kryt civilní obrany. Pak chátral, dokud se o něj nepostarali zapálení amatérští historici. Skupinka nadšenců z náchodského Klubu vojenské historie pracovala na jeho zpřístupnění pět let.

Michal Soukup z Klubu vojenské historie Náchod popsal, že nejdříve bylo potřeba objekt vyčistit, opravit vnitřní železobetonové stěny, opravit nátěry a pak zřídit vnitřní cihlové příčky. V pěchotním srubu vzniklo muzeum s originálními uniformami, zbraněmi a dalším vojenským materiálem. Exponáty dokumentují boj československých legií za samostatnost během 1. světové války a také protinacistický odboj za 2. světové války.

Nově otevřený pěchotní srub je součástí Běloveského pevnostního skanzenu, který zahrnuje také další objekty bývalého československého opevnění. „Pěchotní srub Březinka je v provozu již 20 let a vypadá přesně tak, jako v roce 1938 – včetně tehdejšího vybavení,“ sdělil Petr Charvát z Klubu vojenské historie Náchod.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nově otevřený srub bude do prázdnin přístupný každou sobotu, v červenci a v srpnu pak každý den.

Vybavení pěchotního srubu
Zdroj: ČT24