Škvorec stále hyzdí obří skládka

Praha –  Silnice 3. třídy za obcí Škvorec u Prahy vypadá jako obří smetiště. Téměř na třech kilometrech se tam hned vedle cesty povalují stovky pneumatik, starých lednic či vyhozených televizorů. Zákon ukládá, že by se měl o nápravu postarat středočeský krajský úřad. Ten sice slíbil pomoc už v roce 2008, dodnes se ale nic nezměnilo.

Vloni na jaře se musela krajská správa a údržba silnic pustit alespoň do vysekání křovin okolo silnice. Ta byla odpady doslova zavalená a stěží tu projelo jedno osobní auto. Práce tehdy vyšly téměř na dva miliony korun. Další peníze už silničáři ale nemají. Podle ředitele Správy a údržby silnic Mnichovo Hradiště Miloslava Štrobacha bývalý hejtman středočeského kraje Petr Bendl (ODS) peníze na odstranění skládky přislíbil, pak se ale změnilo vedení kraje a peníze momentálně nejsou.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Krajský úřad, vedený ČSSD, teď tvrdí, že s odstraněním skládky začne a pokusí se v rozpočtu peníze najít. Obec ale musí zaručit, že se odpady už znovu neobjeví, což v podstatě znamená místo skládky monitorovat. Starosta Škvorce Antonín Rubín ale namítá, že by musel najmout hlídací agenturu – a na to rovněž nejsou v rozpočtu obce peníze.

Kolik peněz bude na likvidaci skládky potřeba, správa silnic nedokáže odhadnout. Záleží totiž na tom, jestli odpad bude patřit do kategorie komunální nebo už nebezpečný. Jisté ale je, že půjde o miliony korun.