Hasiči mají rozsáhlý požár v kladenské elektrárně pod kontrolou

Kladno - V kladenské elektrárně v areálu bývalé Poldi likvidovalo od rána 13 hasičských jednotek rozsáhlý požár trafostanic. Jedna trafostanice shořela a požár se rozšířil i na druhou. Třetí zařízení se hasičům podařilo uchránit. Mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková potvrdila, že se podařilo dostat požár pod kontrolu, incident se obešel bez zranění.

Oheň zachvátil před 04:00 zařízení kladenské energetické firmy Alpiq Generation (CZ). Podle mluvčí společnosti Markéty Čapkové nastala havárie vysokonapěťového tranformátoru v prostoru rozvodny společnosti a následně vypukl požár. Na místě pracovaly čtyři profesionální jednotky hasičů, jedna podniková a osm jednotek dobrovolných hasičů.

Dva transformátory oheň úplně zničil, třetí se hasičům podařilo zachránit. Postupně chytila i vedlejší budova, kde spadla část střechy. „Trafostanice vydává ohromný teplo, a jsou tam jedovaté oleje, takže zásah byl pro hasiče poměrně nebezpečný, vše probíhalo v dýchací technice a za pomocí pěny,“ řekl dnes ČT velitel zásahu kladenských hasičů Radek Kott.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„V důsledku této havárie byly přerušeny dodávky elektrické energie v oblasti průmyslové zóny Koněv a tlakového vzduchu pro zákazníky společnosti. Dodávky energií budou obnoveny v nejbližším možném termínu,“ uvedla Čapková. Rozsah škod a postup oprav bude podle ní upřesněn později.