Chránění kormoráni škodí u Valašského Meziříčí

Valašské Meziříčí - Regulovaný odlov kormoránů u Valašského Meziříčí povolil Krajský úřad ve Zlíně. Vyhověl tak žádosti tamních rybářů. Kormoráni podle nich likvidují ryby v řece Bečvě. Tento druh patří mezi státem chráněné živočichy. Denně spotřebuje až půl kilogramu ryb. Ochránci přírody evidují každý rok na Vsetínsku stovky kormoránů. Státem chránění ptáci nemají v přírodě přirozeného nepřítele. Mimořádný odlov ptáků bude trvat tři roky.

Ryby v řece Bečvě v okolí Valašského Meziříčí loví kormoráni pravidelně už několik let. Rybáři se už dříve potýkali s velkým úbytkem ryb také v chovných rybnících v okolí nedalekých Hustopečí nad Bečvou. Kormoráni jsou podle nich schopni zlikvidovat celé populace ryb. „Přesto, že je to ohrožený druh uvedený v červené knize, tak likviduje tady na řece Bečvě druhy ryb uvedené ve stejné knize, jako je třeba ouklejka pruhovaná, mřenka mramorová, střevle potoční,“ říká Stanislav Pernický z Českého rybářského svazu.

Možnost plašení a odlovu kormoránů na řece Bečvě v okolí Valašského Meziříčí Zlínský kraj vymezil na příští tři roky na období mezi 1. říjnem a 25. březnem, kdy kormorán nehnízdí. „Odlov kormoránů lze provádět jen u hejn s více než sedmi kusy a počet usmrcených ptáků nesmí přesáhnout patnáct procent z tohoto hejna,“ uvedl tiskový mluvčí Krajského úřadu Zlínského kraje Milan Plesar. „Z hlediska města to znamená, že budeme v nejbližších dnech připravovat pověření pro myslivce, kteří budou tento regulovaný odlov provádět, odlov nebudou provádět samotní rybáři,“ dodává mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí Josef Beneš.

„Musíme respektovat i existující evropskou směrnici o tlumení kormorána, takže jsme, byť neradi, s tímto rozhodnutím města souhlasili,“ řekl i Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

  • Kormoráni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1604/160335.jpg
  • Ryba ulovená kormoránem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1604/160337.jpg