ÚS znovu otevřel spor o referendum královéhradeckého Březhradu

Brno/Hradec Králové - Ústavní soud (ÚS) znovu otevřel spor o místní referendum, jímž chtěli aktivisté dosáhnout odtržení čtvrti Březhrad od Hradce Králové. Návrhem na vyhlášení referenda se musí opět zabývat královéhradecký krajský soud. Ústavní soud tak vyhověl přípravnému výboru referenda. Zástupci výboru ani města se dnešního vyhlášení nezúčastnili. Lidé v Březhradu se chtěli odtrhnout kvůli tomu, že město podporovalo výstavbu obřího skladu oceli firmy ThyssenKrupp Ferrosta. O referendu v Březhradu nejprve jednalo zastupitelstvo Hradce Králové. Zastupitelé rozhodli, že referendum o oddělení čtvrti nevyhlásí. Krajský soud v Hradci Králové poté návrh na vyhlášení referenda zamítl.

Nově oddělená obec musí mít podle zákona nejméně 1 000 obyvatel. Podle ÚS by měl krajský soud započítat i cizí státní příslušníky, kteří jsou hlášeni k pobytu na území Březhradu. „Teprve na základě těchto zjištění může krajský soud učinit závěr o splnění, či nesplnění podmínky počtu občanů,“ řekl soudce zpravodaj Miloslav Výborný.

Přípravný výbor svou stížnost spojil také s návrhem na zrušení části zákona o obcích, která stanovuje právě spornou podmínku tisícovky obyvatel. Tomuto návrhu soud nevyhověl. Zákonodárci mají podle Ústavního soudu právo stanovit hranici počtu obyvatel pro odtržení obce. Podle Výborného je důvodem především to, aby nová obec dokázala zajistit všechny úkoly samosprávy.

„Rozhodnutí (zákonodárců) bylo dozajista vedeno jistými praktickými zkušenostmi s fungováním menších obcí,“ uvedl Výborný. Ústavní soudce nezviklaly ani číselné údaje, které předložil přípravný výbor. Vyplývá z nich, že v Česku má asi 80 procent existujících obcí méně než 1 000 obyvatel a více než 1 500 obcí má méně než 200 obyvatel. Podle ÚS jsou ale již existující obce v jiné pozici, jejich samostatnost má historické kořeny.

Spor u krajského soudu se týkal mimo jiné toho, jestli obec musí mít nejméně 1 000 obyvatel už při rozhodování o referendu, nebo až když se bude administrativně řešit její odloučení. Březhrad měl podle údajů místní samosprávy z loňského roku 952 obyvatel. Ústavní soud se shodnul s krajským soudem v tom, že je třeba brát v potaz počet obyvatel při jednání zastupitelstva o návrhu na referendum. Krajský soud však počítal jen české občany, což byla podle ÚS chyba.

Projekt německé firmy
Zdroj: ČT24