Obyvatelé Hradce nechtějí sklad s ocelí ve čtvrti Březhrad

Hradec Králové - Spor obyvatel čtvrti Březhrad v Hradci Králové a německého investora ThyssenKrupp Ferrosta o budoucí stavbu skladu oceli má další kapitolu. Krajský úřad dnes totiž veřejně projednal studii o vlivu projektu na životní prostředí. Investor teď potřebuje souhlas úřadu k územnímu řízení. Lidé ale stále stojí za svým a sklad odmítají. Projekt skladu oceli je v souladu s územním plánem z roku 2000. Tehdy proti plánu nikdo neprotestoval. Němci chtějí začít stavět na podzim příštího roku.

Polemika pokračuje. Loni německý investor předložil první verzi studie o vlivu skladu oceli na životní prostředí. Kraj mu ji po připomínkách občanů Březhradu vrátil k dopracování. „Velmi se zhorší stav životního prostředí. Přijdeme o zeleň a budeme obtěžováni hlukem a prachem,“ řekla Dana Pavlíčková ze společnosti Zdravý a bezpečný Březhrad.

Firma nechala ekologům studii doplnit a znovu ji předložila krajskému úřadu. Ten stavbu skladu za 400 milionů korun na ploše dvou a půl hektaru buď doporučí, či nikoliv. „Zařízení je naprosto čisté, neprodukuje žádné zplodiny, žádné hluky – nic, co by mohlo životní prostředí negativně ovlivňovat,“ prohlásil Radek Miláček, jednatel ThyssenKrupp Ferrosta.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jenže občané Březhradu nejsou ani s doplněnou studií spokojeni. „Nesouhlasíme například s tím, že až bude postavená vlečka, teprve potom se bude dělat monitoring, jestli vibrace mají vliv na paneláky, které stojí v bezprostřední blízkosti,“ konstatovala Pavlíčková. Podle Miláčka v Německu koncern vlastní šest podobných zařízení, která jsou v blízkosti bytové nástavby.