Na Krnovsku a Albrechticku bude útulněji

Krnovsko a Albrechticko - Pět obcí mikoregionu získalo šestimilionovou dotaci z Evropské unie na zvelebení veřejných prostranství. Na některých místech například zcela chyběly odpočinkové zóny pro rodiny s dětmi. Mikroregion Krnovsko má připravené projekty například také na obnovu drobných kulturních památkových a sakrálních objektů nebo na rekonstrukci hasičských zbrojnic. Ty by chtěl uplatnit v některé z následujících výzev Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Mikroregion Krnovsko sdružuje celkem 25 obcí. Do projektu revitalizace veřejných prostranství se mohla zapojit pouze polovina, která splňuje podmínku více než 500 obyvatel. Například ve Městě Albrechticích se zvelebí prostranství na náměstí kolem kostela. „Projekt se podával jako Mikroregion Krnovsko, protože už jsme byli úspěšní v loňském roce, letos jsme to znovu zkusili. Obce se sdružují , kolektivně pracují a to je na tom to nejdůležitější,“ pochvaloval si starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

V nedalekých Hošťálkovech se za evropské peníze zase vybuduje odpočinková zóna pro rodiny s dětmi, která v obci dosud chyběla. „Bude tam nějaká vstupní brána - pěkná, dřevěná, aby tam pěkně pasovala, chodníčky udržované, dva takové kruhové objezdy pro kočárky, lavičky a atrakce pro děti,“ slibuje starosta Bohuslav Mohyla.

O šestimilionovou dotaci se podělí i Holčovice, Lichnov nebo Zátor. Evropská unie uhradí 92,5% z celkové částky, zbytek zaplatí obce ze svého rozpočtu. „V rámci tohoto projektu vlastně nejdříve všechny platby musíme uhradit my, to znamená obce, a teprve následně po ukončení projektu budeme dostávat peníze zpět,“ vysvětluje postup manažerka Mikroregionu Krnovsko Judita Žáčková.

  • Revitalizace veřejných prostranství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1606/160549.jpg
  • Rozpočty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1606/160550.jpg